ΑΘΗΝΑ
07:21
|
18.10.2024
Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μιλήσει το Σάββατο στη Λευκωσία για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Κύπρο βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης μ’ αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από το πραξικόπημα και την τουρκική παράνομη εισβολή στο νησί. Σήμερα Σάββατο 20 Ιουλίου στις 20:30 ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα εκπροσωπηθεί διά του υφυπουργού ΥΠΕΘΑ Ιωάννη Κεφαλογιάννη στις εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο από τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Αφιερωμένη στην Κύπρο και τους αγώνες της ενάντια στην τουρκική κατοχή είναι επίσης η σημερινή ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ΜΚΔ.

«Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: ‘Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος’».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Λευκωσία στις 15 Ιουλίου, ημέρα που είχε εκδηλωθεί το πραξικόπημα της Χούντας. Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις του κ. Δένδια για την τουρκική εισβολή η οποία έγινε με πρόφαση το πραξικόπημα στην Κύπρο είχαν προκαλέσει οξύτατη αντίδραση από την πλευρά του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος θα βρεθεί σε εκδηλώσεις μνήμης στην Κύπρο για την εισβολή του Αττίλα. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού αναμένεται να συνδυαστεί με μηνύματα, ιδιαίτερα για επανεκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό. Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναμένεται να σταθεί στα όσα έγιναν και στα όσα πρέπει να υλοποιηθούν από εδώ και στο εξής, προτάσσοντας την επίλυση του Κυπριακού μέσα από τον διάλογο των δύο πλευρών, με γνώμονα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ελλάδα και Κύπρος κινούνται απορρίπτουν την προσπάθεια της Τουρκίας και του ψευδοκράτους που επιδιώκουν τη σύσταση δύο κρατών. Τις τελευταίες εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διεθνοποιήσει το ζήτημα. Κατά την άφιξή του στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην οποία έλαβαν μέρος ηγέτες από 44 χώρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο τόνισε:

Πρόκειται για το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος. Ευελπιστώ ότι αυτό το ζήτημα επιτέλους θα επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πάντα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θέτουν το πλαίσιο για την επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο αβάσταχτος κρετινισμός του αντί-λαϊκισμού της αστικής τάξης

ΣΥΡΙΖΑ: Πεθαίνοντας ως γραφειοκρατία

ΗΠΑ και Ισραήλ αναζητούν την επόμενη μέρα μετά το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ (upd)

Ευθύνες στον Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία ρίχνει ο Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα