Την αυστηρότητά του σε βάρος 57 μεταναστών από το Μπανγκλαντές εξάντλησε σήμερα δικαστήριο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθώς επέβαλε σε βάρος τους πολυετείς ποινές κάθειρξης ή και ισόβια επειδή διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης της χώρας τους την περασμένη Παρασκευή «διοργανώνοντας μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις σε αρκετούς δρόμους του Ντουμπάι».
Big Bangladesh student solidarity protests in Qatar, UAE, etc. Hundreds of thousands of Bangladeshi migrant workers live in the Gulf states. In UAE, three Bangladeshi nationals have been sentenced to life in prison, 54 to be deported. pic.twitter.com/aHtGSvlCD3
— Jorge Martin ☭ (@marxistJorge) July 22, 2024
Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται πως οι κινητοποιήσεις αυτές «προκάλεσαν διατάραξη της δημόσιας ασφάλειας, παρακώλυση στην επιβολή έννομης τάξης και διακύβευση ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας».
«Η αστυνομία είχε προειδοποιήσει τους διαδηλωτές, τους διέταξε να διαλυθούν και αυτοί δεν ανταποκρίθηκαν» ανέφερε η απόφαση που επέβαλε στους 53 κατηγορούμενους 10 χρόνια φυλακή, σε έναν 11 χρόνια φυλάκιση και σε άλλους τρεις ισόβια.
Videos emerged on Friday of scores of protesters in the UAE, including in Dubai, rallying against Bangladesh's government. Dozens of Bangladeshi nationals were immediately arrestedhttps://t.co/TE8gT8lWAh
— Middle East Eye (@MiddleEastEye) July 22, 2024
Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας που αποκάλεσε την απόφαση του δικαστηρίου «ακραία αντίδραση σε μία απλή δημόσια διαμαρτυρία» στο εμιρατινό έδαφος.
Όλες οι διαδηλώσεις είναι ουσιαστικά παράνομες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ξένοι (που αποτελούν περίπου το 90% του πληθυσμού που κατοικεί στη χώρα) καλούνται να το σέβονται και να το τηρούν απαρέγκλιτα.
Στο Μπανγκλαντές πάντως συνεχίζεται εδώ και μέρες η κρατική καταστολή και βία με αφορμή το νομοσχέδιο της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα για πριμοδότηση του 30% των προσλήψεων στο δημόσιο σε οικογένειες μέλη των οποίων είχαν πολεμήσει στον πόλεμο ανεξαρτησίας από το Πακιστάν το 1971 που ξεσήκωσε χιλιάδες φοιτητές. Μέσα στις τελευταίες μέρες σκοτώθηκαν πάνω από 150 νεαροί, τραυματίστηκαν χιλιάδες και συνελήφθησαν πάνω από 500 .
Σήμερα, ορισμένοι από τους διοργανωτές των λαϊκών κινητοποιήσεων έδωσαν 48ωρο «τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση προκειμένου να άρει την απαγόρευση κυκλοφορίας και αναστολής παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου από το βράδυ της Παρασκευής.
Απαιτούν επίσης τις παραιτήσεις κρατικών αξιωματούχων που ευθύνονται για το θάνατο πολλών δεκάδων νεαρών.