Με πλωτά φράγματα και με αντλίες προσπαθεί η Ακτοφυλακή των Φιλιππίνων να περιορίσει την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας κοντά στις ακτές της πρωτεύουσας, Μανίλας. Μια πετρελαιοκηλίδα, η οποία προκλήθηκε μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «MT Terra Nova» λόγω θαλασσοταραχής, και τώρα απειλεί την περιοχή με μια τεράστια οικολογική καταστροφή. Το τάνκερ υπό σημαία Φιλιππίνων μετέφερε 1.494 τόνους βιομηχανικών καυσίμων και η πετρελαιοκηλίδα που έχει δημιουργηθεί μετά τη βύθισή του εκτείνεται πλέον σε μήκος περίπου 3.7 χιλιομέτρων. Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, η πηγή της διαρροής του πετρελαίου δείχνει προέρχεται από τη μηχανή του τάνκερ και όχι από τις δεξαμενές του με το τεράστιο φορτίο.
Η Ακτοφυλακή προετοιμάζεται «για τα χειρότερα», είπε ο υποναύαρχος Αρμάντ Μπαλίλο, εκπρόσωπος του λιμενικού σώματος των Φιλιππίνων. Αναλυτές και τοπικά ΜΜΕ εκφράζουν φόβους ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά στη χειρότερη οικολογική καταστροφή της ιστορίας της εάν η πετρελαιοκηλίδα δεν περιοριστεί.
Το ««MT Terra Nova» βυθίστηκε σε βάθος 34 μέτρων σε μια θαλάσσια περιοχή εξαιρετικά σημαντική για την αλιευτική δραστηριότητα της χώρας. Υπάρχει πλέον μεγάλος φόβος ότι η αλιεία και η θαλάσσια ζωή στην περιοχή κινδυνεύουν με αφανισμό.
The MT Terra Nova was carrying 1.4 million liters of fuel oil when it sank near the Philippine capital, risking the largest oil spill in the country's history. Authorities rescued 16 of the ship's 17 crew members.https://t.co/1M0I1BSeNQ pic.twitter.com/JCCiAFYmrb
— DW Asia (@dw_hotspotasia) July 25, 2024
Ο Ερνάντο Μπακόσα, ειδικός στις περιβαλλοντικές επιστήμες στο κρατικό πανεπιστήμιο του Μιντανάο στις Φιλιππίνες, δήλωσε στο BBC ότι η ποσότητα πετρελαίου που μετέφερε το «MT Terra Nova» θα δικαιολογούσε την έκδοση του υψηλότερου συναγερμού πετρελαιοκηλίδας στη χώρα.
Philippines races to contain oil spill as fuel tanker capsizes and sinks in Manila Bay.
— Sky News (@SkyNews) July 25, 2024
Rescuers managed to save 16 of 17 crew members in a nighttime operation. pic.twitter.com/O8e1ddDLCb
«Ο κόλπος της Μανίλας είναι το λιμάνι της Μανίλας, το μεγαλύτερο λιμάνι στις Φιλιππίνες και το κέντρο εμπορίου και οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να παραλύσει την πρωτεύουσα και τις γειτονικές περιοχές», τόνισε ο Μπακόσα.
Σύμφωνα με τον υποναύαρχο Μπαλίλο ενδέχεται να χρειαστεί μία εβδομάδα για την αποστράγγιση του πετρελαίου από το πλοίο.
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερνινάντ Μάρκος Τζούνιορ ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος να εκτιμήσει τις ζημιές. Αξιωματούχοι ερευνούν παράλληλα εάν η βύθιση σχετίζεται με τον τυφώνα Γκαέμι, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη πλημμύρισε εκτάσεις της πρωτεύουσας Μανίλα και τις γύρω πόλεις.
😔 Our communities are still reeling from the impacts of Super Typhoon #CarinaPH, and now we're facing another crisis with the oil spill in Limay, Bataan. This double whammy highlights the severe impact of fossil fuels on our environment & communities.
— Greenpeace Philippines (@gpph) July 25, 2024
>> https://t.co/8gWmt6d6W6 pic.twitter.com/vDL8L695Gn
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, το πετρελαιοφόρο «MT Princess Empres», το οποίο μετέφερε περίπου 800.000 λίτρα βιομηχανικού καυσίμου, ανατράπηκε στις 28 Φεβρουαρίου και τελικά βυθίστηκε, προκαλώντας πετρελαιοκηλίδα που χρειάστηκε τρεις μήνες για να καθαριστεί και έπληξε τουριστικές πόλεις.