ΑΘΗΝΑ
06:32
|
18.10.2024
Δυο ηγέτες του ισχυρού μεξικανικού καρτέλ των ναρκωτικών τέθηκαν υπό κράτηση στο Τέξας, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Συνελήφθησαν στο Τέξας δύο ηγέτες του ισχυρού καρτέλ Σιναλόα του Μεξικού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Ελ Πάσο του Τέξας συνελήφθη ένας από τους πιο ισχυρούς βαρόνους των ναρκωτικών στον κόσμο. Πρόκειται για τον Ισμαήλ Σαμπάδα Γκαρσία, γνωστός επίσης ως ο «Ελ Μάγιο», ο οποίος μαζί με τον ήδη καταδικασθέντα και κρατούμενο Χοακίν Γκουσμάν Λοέρα, ή «Ελ Τσάπο» ήταν ο φόβος και ο τρόμος του καρτέλ της Σιναλόα στο Μεξικό. Υπό κράτηση τελεί επίσης ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, ένας από τους λεγόμενους «τσαπίτος», γιους του «Ελ Τσάπο», που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε αμερικανική φυλακή υψίστης ασφαλείας.

«Ο Ισμαήλ Σαμπάδα Γκαρσία, γνωστός επίσης ως ‘Ελ Μάγιο’, συνιδρυτής του καρτέλ, και ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, γιος του άλλου συνιδρυτή του, συνελήφθησαν (…) στο Ελ Πάσο, στο Τέξας», ανέφερε ο Μέρικ Γκάρλαντ, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ  στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στην Ουάσιγκτον. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζει τη συμμορία «ένα από τα πιο βίαια και ισχυρά κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο».

Οι δύο συλληφθέντες αντιμετωπίζουν σωρεία κατηγοριών από τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ για τον ρόλο τους στις δραστηριότητες της συμμορίας, ιδίως για την παραγωγή και διακίνηση φαιντανύλης, εξαιρετικά θανατηφόρου οπιοειδούς. Η χρήση φαιντανύλης, σύμφωνα με τις αρχές, είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των Αμερικανών στο ηλικιακό φάσμα 18-45 ετών.

Πάντως, ο τρόπος της σύλληψης των δύο καταζητούμενων παραμένει ασαφής, αν και μια πτήση τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να είναι αυτή τους άφησε έκθετους στα χέρια των αμερικανικών διωκτικών αρχών. Η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», επικαλούμενη Μεξικανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους, έγραψε ότι «Ελ Μάγιο» εξαπατήθηκε ώστε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο από υψηλόβαθμο μέλος του καρτέλ της Σιναλόα, το οποίο συνεργαζόταν για μήνες με το FBI. Το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι ο βαρόνος των ναρκωτικών πίστευε ότι επρόκειτο να επιθεωρήσει μυστικά αεροδρόμια στο Μεξικό.

Εν αντιθέσει ο γιος του «Ελ Τσάπο», Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, φέρεται να παραδόθηκε στις αρχές των ΗΠΑ και να στράφηκε εναντίον του «αφεντικού τους» επειδή τον θεωρούσε υπεύθυνο «για τη σύλληψη του πατέρα του».

Η φαιντανύλη είναι η πιο θανατηφόρα απειλή ναρκωτικών που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η χώρα μας και το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα ησυχάσει μέχρι να λογοδοτήσει κάθε ηγέτης του καρτέλ, μέλος και συνεργάτης που είναι υπεύθυνος για τη δηλητηρίαση των κοινοτήτων μας, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι η αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) είχε προσφέρει ανταμοιβή έως και 15 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψη του Σαμπάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ αναζητούν την επόμενη μέρα μετά το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ (upd)

Ευθύνες στον Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία ρίχνει ο Τραμπ

Μπλόκο λιμενεργατών σε μεταφορά σφαιρών στο Ισραήλ

Μήνυμα Μητσοτάκη για το θάνατο της Βάσως Παπανδρέου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα