Μετά το γερμανο-βρετανικό σύμφωνο «ασφαλείας», ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναζητά μία ευρύτερη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να γίνει «επανεκκίνηση» των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει σημερινό ρεπορτάζ του Politico.eu.
Το άρθρο ξεκινά με πρόσφατη δήλωση του Βρετανού (Εργατικού) πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ πως θέλει μία «ευρύτερη, νέα συμφωνία ασφάλειας με την Ε.Ε.» επισημαίνοντας την επιθυμία της Γερμανίας για μία «αληθινά μεγάλη συμφωνία μετά το Brexit», που προκάλεσε μπαράζ διαταράξεων στις διμερείς σχέσεις αλλά και στις βρετανικές αγορές.
Ο Γερμανός πρέσβης στο ΗΒ Μιγκέλ Μπέργκερ, μιλώντας στο Politico.eu, αναφέρει πως καλωσορίζει με μεγάλη χαρά «την πρωτοβουλία για ένα σύμφωνο ασφάλειας» τονίζοντας πως δεν θα αφορά μόνον αυτό τον τομέα αλλά και την ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στο ΗΒ και την Ε.Ε». Ο ίδιος τόνισε πως η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να φορά στενότερες οικονομικές σχέσεις σε τομείς όπως η γεωργία, τα χημικά, η πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων.
Στο πλαίσιο της 48ωρης περιοδείας του Βρετανού υπουργού Άμυνας, Τζον Χίλι, στην Ευρώπη, με σταθμούς και σε Γαλλία, Πολωνία και Εσθονία έκλεισε την Τετάρτη στο Βερολίνο μία σημαντική συμφωνία ασφαλείας με τον Γερμανό ομόλογό του Μπόρις Πιστόριους.
BERLIN (Reuters) – Britain and Germany signed a joint defence declaration on Wednesday, pledging to work more closely to strengthen their defence industries, reinforce European security and support Ukraine in its fight to push back Russian forces. pic.twitter.com/odzj4LHVmK
— Rob de Nazar🔶 🇺🇦🌿🌈United Progressives🧡💚❤️💛 (@robdn) July 25, 2024
Η συμφωνία δεσμεύει και τις δύο πλευρές να ενισχύσουν τον συντονισμό της αμυντικής βιομηχανίας και τις κοινές επιχειρήσεις τους.
Αν και η συμφωνία δεν συνεπάγεται κάποια άμεση αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ των δύο στρατών και των υπουργείων Άμυνας, δεσμεύει αμφότερες τις πλευρές να ξεκινήσουν μια διαδικασία τυποποίησης των οπλικών συστημάτων και των πυρομαχικών τους καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μεταξύ άλλων ανέδειξε πόσο πολύ έχουν κερματιστεί οι ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες.
Βρετανία και Γερμανία είναι οι δύο από τις χώρες με τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ δέσμευσαν 74,9 και 66,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα το 2023, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη.
UK Prime Minister Keir Starmer has said he wants a broad new security agreement with the EU.
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) July 26, 2024
Now, thanks to Berlin, it could end up being very broad indeed.
🔗 https://t.co/4pxwS3gnIS pic.twitter.com/rINFJPCmKL
Τον επόμενο μήνα ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να συναντήσει την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις και τα περιθώρια μίας επαναδιαπραγμάτευσης των διμερών σχέσεων μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε το Brexit.
Η αρθρογράφος του Politico.eu, Barbara Moens, θυμίζει πως πριν καν κερδίσει τις εκλογές της 4ης Ιουλίου στη Βρετανία, ο Κιρ Στάρμερ ως αρχηγός των Εργατικών είχε συμμετάσχει στο Συνέδριο Ασφαλείας του Βερολίνου μαζί με τον νυν υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, προτείνοντας ένα σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ ΗΒ-Ε.Ε. με στόχο τον συντονισμό ενεργειών ή πολιτικών σε ευρύτερους τομείς, όπως η ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, η κλιματική κρίση, ενδεχομένως και η παράτυπη μετανάστευση.
Εκείνη την περίοδο ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, είχαν εκφράσει σκεπτικισμό για την «ανάγκη» μίας νέας συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Η.Β. Σήμερα, ωστόσο, τα πράγματα φαντάζουν διαφορετικά, ιδιαίτερα όσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εκλεγεί στις ΗΠΑ το Νοεμβριο ξανά Πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ.