Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι μετέβη στην Κίνα για πρώτη φορά μετά την εγκατάλειψη του εμβληματικού επενδυτικού συμφώνου της ασιατικής χώρας, καθώς επιδιώκει να σταθεροποιήσει τους δεσμούς με το Πεκίνο ενόψει των ασταθών αμερικανικών εκλογών.
Η Μελόνι, η κυβέρνηση της οποίας έχει συνεργαστεί στενότερα με την Κίνα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προσγειώθηκε σήμερα, Σάββατο 27 Ιουλίου, για ένα ταξίδι που θα τη δει να συναντά τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ. Η επίσκεψή της έρχεται καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για την αλλαγή του προέδρου των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, η οποία θα μπορούσε να ανατρέψει τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις της Ουάσινγκτον με το μπλοκ.
Η Ιταλίδα ηγέτης θεωρεί τον Σι ως κάποιον που θα μπορούσε να γίνει σημαντικός συμμέτοχος στον πόλεμο της Ουκρανίας, εάν η Ουάσινγκτον αποσύρει την υποστήριξή της, όπως έχει απειλήσει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις σκέψεις της.
Από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2022, η Μελόνι προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό της ως διπλωμάτη ικανό να μιλήσει σε ηγέτες από όλο το ιδεολογικό φάσμα, από τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας έως τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Οι φιλοδοξίες της έχουν αυξηθεί ώστε να συμπεριλάβει τον Σι σε αυτή την ομάδα, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η Ε.Ε. έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Κίνα – ενίοτε με την προτροπή του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προέτρεψε τους Αμερικανούς εταίρους να αντιταχθούν στην κινεζική υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα και να αποκόψουν το Πεκίνο από τα τσιπ υψηλής τεχνολογίας. Με τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται πλέον στις δημοσκοπήσεις για τις αμερικανικές εκλογές, η Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα ευθυγραμμιστεί μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ενώ ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος απειλεί με δασμούς 60% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, σχεδιάζει επίσης μια πιθανή λιτανεία δράσεων κατά της ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει έναν ευρύ ελάχιστο δασμό 10%. Αυτό δίνει στους ηγέτες της Κίνας ένα άνοιγμα για την αποκατάσταση της Ευρώπης ως ρυθμιστικού παράγοντα μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να αποφύγει την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων σε δύο μέτωπα.
«Η Ευρώπη φοβάται ότι ένας Τραμπ 2.0 σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα χάσει περαιτέρω το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα και τις θέσεις εργασίας, καθώς ο Τραμπ επικεντρώνεται στην προσέλκυση επιχειρήσεων στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Wang Yiwei, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Renmin του Πεκίνου. «Αυτό θα περιπλέξει τους εμπορικούς περιορισμούς της Ε.Ε. με την Κίνα».
Το ταξίδι του Ιταλού πρωθυπουργού έρχεται μετά το «μεγάλο σνομπάρισμα» της Ρώμης προς το Πεκίνο πέρυσι, όταν η Μελόνι εγκατέλειψε την επενδυτική πρωτοβουλία του Σι για τις υποδομές Belt and Road. Η Ιταλία έγινε η μόνη χώρα της Ομάδας των Επτά που εντάχθηκε υπό την προηγούμενη κυβέρνηση και η Μελόνι δεσμεύτηκε στον Μπάιντεν ότι θα αποχωρήσει από αυτήν.