ΑΘΗΝΑ
09:34
|
22.11.2024
Η εκεχειρία στη Γάζα έχει καταστεί μείζον εκκλησιαστικό και θρησκευτικό διακύβευμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εκεχειρία στη Γάζα έχει καταστεί μείζον εκκλησιαστικό και θρησκευτικό διακύβευμα. Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις ΗΠΑ, κατά την οποία απευθύνθηκε στο Κογκρέσο στις 24 Ιουλίου και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, εστάλη επιστολή από Χριστιανούς ποιμένες στον Τζο Μπάιντεν με έκκληση να σταματήσει η στρατιωτική επίθεση στους κατοίκους της Γάζας.

Περισσότεροι από 200 Χριστιανοί ποιμένες από πολύ διαφορετικές μεταξύ τους ομολογίες υπέγραψαν επιστολή, η οποία καλεί σε μία μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα, καθώς και σε μέτρα ανακούφισης των πληγέντων κατοίκων. Η πρωτοβουλία οργανώθηκε από τον συνασπισμό Εκκλησίες για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ο οποίος περιλαμβάνει Ορθόδοξους, Καθολικούς και Προτεστάντες και έχει έδρα στην Ουάσινγκτον. Ο διομολογιακός οργανισμός αναγνωρίζει τη γενναιότητα και την ανιδιοτελή αφοσίωση των Χριστιανών Παλαιστινίων στους Αγίους Τόπους, οι οποίοι υποφέρουν πλάι στους Μουσουλμάνους και Εβραίους γείτονές τους και για αυτό διαθέτουν την αδάμαστη αποφασιστικότητα να παλέψουν για ένα μέλλον δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας για όλους τους κατοίκους που μοιράζονται την ίδια γη. Ανάμεσα στους υπογράφοντες την επιστολή είναι ο Stephen Lowe της επισκοπής του Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, ο Alvaro Ramazzini, καρδινάλιος και επίσκοπος του Huehuetenango στη Γουατεμάλα, ο επίσκοπος Steven Biegler της Επισκοπής Cheynne στο Γουαϊόμινγκ, ο Coffi Roger Anoumou της επισκοπής Lokossa στο Μπενίν και ο Christian Carlassare από την επισκοπή του Rumbek στο Νότιο Σουδάν.

Υπογράφουν ακόμη από την προτεσταντική πλευρά, ο προκαθήμενος της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας στην Αμερική, επίσκοποι της Ενωμένης Μεθοδιστικής Εκκλησίας, της Εκκλησίας της Αγγλίας, της Αγγλικανικής Εκκλησίας της Σρι Λάνκα και της Αγγλικανικής Εκκλησίας στη Νότια Αφρική, καθώς επίσης και μέλη των Πρεσβυτεριανών και των Κουακέρων, το The Witness A Black Christian Collective και η Αμερικανο-ασιατική Χριστιανική Συνεργασία.

Η προειδοποίηση για γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Οι προτεραιότητες του συνασπισμού Εκκλησίες για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η αναζήτηση μιας βιώσιμης επίλυσης της κρίσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης  με τρόπο που να γίνεται σεβαστή η ανθρώπινη αξιοπρέπεια με τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης, η αναγνώριση του παράνομου χαρακτήρα των εποικισμών και του γεγονότος ότι η Ιερουσαλήμ είναι ένας κοινός ιερός τόπος για όλες τις αβρααμιαίες θρησκευτικές κοινότητες. Οι Εκκλησίες τονίζουν επίσης τον φεμινιστικό χαρακτήρα του εγχειρήματός τους με σκοπό την αποκαταστατική δικαιοσύνη και τη θεραπεία των τραυμάτων. Θεωρείται επίσης σημαντική η διπλή καταδίκη του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας με αυτοκριτική διάθεση για το γεγονός ότι αμφότερα ελλοχεύουν συχνά στη χριστιανική νοοτροπία. Η επιστολή προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν δεν είναι η πρώτη σχετική πρωτοβουλία, καθώς, μεταξύ άλλων, είχε υπάρξει σημαντική επιστολή προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στις 30 Αυγούστου 2010. Οι Εκκλησίες για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή τονίζουν το δικαίωμα των Εβραίων να ζουν ασφαλείς, αλλά και αυτό των Παλαιστινίων να έχουν σωματική ακεραιότητα, αξιοπρέπεια και ελευθερία μετακίνησης.

Η συγκεκριμένη επιστολή κάνει λόγο όχι μόνο για την επιστροφή των ομήρων, αλλά και για την απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων κρατουμένων, οι οποίοι βρίσκονται φυλακισμένοι, χωρίς να έχουν τηρηθεί νόμιμες διαδικασίες. Ζητεί ακόμη να υπάρξει πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να σταματήσει η αποστολή όπλων στην περιοχή. Η επιστολή γράφεται εν ονόματι του χριστιανικού οράματος μιας ενιαίας ανθρωπότητας στους αντίποδες κάθε θρησκευτικού εξαιρετισμού, είτε σιωνιστικού, είτε χριστιανικού. «Η κοινή ανθρωπότητά μας απαιτεί την πράξη» είναι μια εμβληματική φράση της επιστολής. Η επιστολή ζητά μια ηγεσία, η οποία να είναι όχι μόνο γενναία, αλλά και δημιουργική.

Η επιστολή πάντως δεν μένει σε μια αφηρημένη διακήρυξη ιδεών, αλλά περιέχει προειδοποιήσεις για συγκεκριμένους γεωπολιτικούς μελλοντικούς κινδύνους, όπως για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ο οποίος θα μπορούσε να εμπλέξει ένα μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής. Καταγγέλλεται επίσης το γεγονός ότι η σημερινή έκρηξη της ένοπλης αντίστασης είναι απότοκο του γεγονότος ότι επί δεκαετίες η μη βίαιη αντίσταση συναντούσε αδικαιολόγητη βία από το καθεστώς.

Ο κίνδυνος εξάλειψης των Χριστιανών στη Γάζα

Οι χριστιανικές κοινότητες είναι από τις κατ’ εξοχήν πληγείσες κατά τους τελευταίους μήνες της ισραηλινής εισβολής καθώς έχει σκοτωθεί το 3% των Χριστιανών της Γάζας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι 30 Χριστιανοί που σκοτώθηκαν, όταν ένας ισραηλινός πύραυλος χτύπησε την Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στις 19 Οκτωβρίου 2023, όπως επίσης δύο γυναίκες οι οποίες εξοντώθηκαν από Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή, καθώς περπατούσαν μέσα στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Αγίας Οικογένειας, ενώ άλλοι 11 πιστοί πέθαναν επειδή δεν είχαν πρόσβαση σε περίθαλψη λόγω των κατεστραμμένων νοσοκομείων. Πολλά παιδιά αρρωσταίνουν λόγω της έλλειψης νερού. Οι χριστιανικές κοινότητες αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ένα μεταίχμιο, ενώ πολλοί Χριστιανοί αναζήτησαν άσυλο στο ναό της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα, όπου, όμως, δεν υπήρχε νερό και ηλεκτρισμός, ενώ οι Χριστιανοί ποιμένες προσπαθούσαν τουλάχιστον να βρουν τα αναγκαία φάρμακα. Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έκανε συντονισμένες προσπάθειες όλους αυτούς τους μήνες για την ανακούφιση όλων των Παλαιστινίων (πάνω από 400 οικογένειες) που είχαν αναζητήσει άσυλο σε χριστιανικούς ναούς, προσπαθώντας να εξασφαλίσει νερό, τροφή και πετρέλαιο για τη χρήση των γεννητριών. Εξάλλου, πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι υπάρχει φυγή των Χριστιανών από τους Αγίους Τόπους κυρίως στην κατεύθυνση της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και του Καναδά. Το 2005 υπήρχαν 5000 Χριστιανοί στη Γάζα, ενώ σήμερα μετά και τη φυσική εξόντωση πολλών Χριστιανών παραμένουν λιγότερο από χίλιοι.

Ο προφητικός λόγος των Αφροαμερικανών θεολόγων

Υπάρχουν κι άλλοι αριθμοί που είναι καταλυτικοί: 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δοθεί ως στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ μετά την 7η Οκτωβρίου, την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει πρόσβαση στην απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια για τα θύματα του πολέμου. Πάνω από 39.000 είναι οι Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί. Πρόκειται για μια προσπάθεια μαζικής εξόντωσης όλων των Παλαιστινίων, αλλά ειδικότερα για τους Χριστιανούς, αυτό σημαίνει κίνδυνο οριστικής τους εξάλειψης, καθώς η δημογραφία δεν είναι με το μέρος τους και υπάρχει και μαζική φυγή προς άλλες χώρες, γεγονότα που εξηγούν την αύξουσα χριστιανική κριτική προς τις πολιτικές του κράτους του Ισραήλ, η οποία λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ. Η επιστολή αναφέρεται και στην παραπομπή της υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο και στη σχετική συζήτηση για το αν οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα αποτελούν γενοκτονία. Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η φωνή των Αφροαμερικανών Χριστιανών ποιμένων και θεολόγων, οι οποίοι αρθρώνουν έναν προφητικό λόγο, εμπνεόμενο από τη Θεολογία της Απελευθέρωσης. Η βάση αυτού του θεολογικού λόγου είναι το όραμα για μια συνύπαρξη χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς συστήματα απαρτχάιντ. Από μια ιδιαζόντως χριστιανική οπτική αυτό το όραμα συμπίπτει με την πίστη στην ενιαία και καθολική ανθρωπότητα που έχει συμπήξει με την Ενανθρώπησή του ο Θεός Λόγος, μία πίστη η οποία επικαιροποιείται στις σύγχρονες πολιτικές της προεκτάσεις. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουβέιτ και Τυνησία υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας

Μπάιντεν: Σκανδαλώδες το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Νετανιάχου

Ημερίδα για τις νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ: Να μπει τέλος στους διωγμούς πιστών στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα