ΑΘΗΝΑ
09:19
|
20.09.2024
Η Κύπρος σε ρόλο γέφυρας ασφαλείας για την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών «από οποιαδήποτε εμπόλεμη ζώνη στην περιοχή».
Χάρτης με Κύπρο και Μέση Ανατολή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ετοιμότητα της Κύπρου να συμβάλλει στην απομάκρυνση αμάχων από χώρες της Μέσης Ανατολής σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης εξέφρασε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Ανέφερε πως η Κύπρος θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν «γέφυρα ασφαλείας» για τη διευκόλυνση της ασφαλούς απομάκρυνσης πολιτών «από οποιαδήποτε εμπόλεμη ζώνη στην περιοχή». Πρόσθεσε πως οι εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν και τους σχεδιασμούς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η Γαλλία και το Βέλγιο είναι έτοιμες να απομακρύνουν πολίτες τους από τον Λίβανο και για το αν είναι έτοιμη η Κύπρος να εφαρμόσει το σχέδιο «Εστία», ο Κωνσταντίνος Κόμπος απάντησε ότι το σχέδιο «Εστία» έχει ενεργοποιηθεί εδώ και εβδομάδες και ότι βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και σε πλήρη προετοιμασία.

«Είχαμε όλες τις σχετικές διυπηρεσιακές συναντήσεις και έχουμε καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το σχέδιο σε περίπτωση που αυτό είναι απαραίτητο» ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν  για τη βοήθεια που αποστέλλεται στη Γάζα, ο Κύπριος υπουργός υπενθύμισε ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος προϋπήρχε της αμερικανικής πλωτής πλατφόρμας (που αποσύρθηκε), συμπληρώνοντας ότι βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο που ολοκληρώνεται η διαδικασία του JLOTS (Joint Logistics Over-the-Shore system) και ότι «υπήρχε πάντα σχεδιασμός σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη επιλογή, η οποία είναι έτοιμη να ενεργοποιηθεί. Όλα τα υλικοτεχνικά και διάφορα στοιχεία έχουν τεθεί σε εφαρμογή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Κίεβο ξανά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

«Βασιλική» γαμήλια πρόκληση των Γλύξμπουργκ στο Βυζαντινό Μουσείο

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα