ΑΘΗΝΑ
04:44
|
02.10.2024
Η Booking επέβαλε αθέμιτους εμπορικούς όρους σε ξενοδοχεία εκμεταλλευόμενη το μονοπωλιακό μερίδιο αγοράς της.
Booking
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ισπανικές αρχές επέβαλαν σήμερα πρόστιμο ύψους 413 εκατομμυρίων ευρώ στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής κράτησης ξενοδοχείων και ταξιδίων booking.com για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας την τελευταία 5ετία.

Ειδικότερα, η ισπανική «Εθνική Επιτροπή Αγορών και Ανταγωνισμού» μετά από εξονυχιστικό έλεγχο στην εταιρία διαπίστωσε τουλάχιστον δύο παραβάσεις που έχρηζαν προστίμων.

Ειδικότερα, η Booking φαίνεται ότι επέβαλε αρκετούς αθέμιτους εμπορικούς όρους σε ξενοδοχεία που βρίσκονται στην Ισπανία που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες διαμεσολάβησης κρατήσεων, εκμεταλλευόμενη το μερίδιο αγοράς της (από 70% έως 90%). Έτσι, περιόριζε τον ανταγωνισμό από άλλα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες.

Όπως αποδείχθηκε η Booking.com για να διατηρήσει το υψηλό μερίδιο αγοράς της, ευνοεί ξενοδοχεία που της αποφέρουν μεγαλύτερα κόμιστρα, περιορίζοντας τη δυνατότητα άλλων εταιριών ανάλογων υπηρεσιών ώστε να πείσουν τα ξενοδοχεία να συνεργαστούν μαζί τους.

Επιπλέον, αναγκάζει τα ισπανικά ξενοδοχεία να ασκούν ένδικα μέσα στην Ολλανδία και όχι στην Ισπανία σε περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων.

Για τις παραπάνω παραβάσεις η CNMC, επέβαλλε δύο πρόστιμα των 206,62 εκατ. ευρώ στην Booking.com.

Η Booking.com ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στο Ισπανικό Εθνικό Δικαστήριο κατά του τελικού ψηφίσματος που ανακοίνωσε η CNMC.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά σε καφέ στο Πόρτο Ράφτη

Ανώτατη διάκριση της Κίνας στον πανεπιστημιακό Κώστα Γουλιάμο

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού

ΕΛΣΤΑΤ: Διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις το 2023 σε όλες τις περιφέρειες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα