ΑΘΗΝΑ
18:42
|
19.09.2024
Ο Σουδανός Πρόεδρος κατήγγειλε πως εξαπολύθηκε δολοφονική απόπειρα σε βάρος του στη στρατιωτική βάση Γκίμπετ.
Ο Σουδανός Πρόεδρος, στρατηγός Α.Φ.Μπουρχάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δολοφονική απόπειρα σε βάρος του με τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο βομβαρδιστικό αεροπλάνο κατήγγειλε σήμερα ο Σουδανός Πρόεδρος, στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ Μπουρχάν.

Όπως ανακοίνωσε, η απόπειρα έγινε στη βάση Γκίμπετ του Ανατολικού Σουδάν και ενώ ο ίδιος γλίτωσε, δεν συνέβη το ίδιο με άλλα πέντε άτομα που σκοτώθηκαν επί τόπου.

Ο στρατηγός Μπουρχάν παρακολουθούσε τελετή απονομής πτυχίων σε αξιωματικούς του τακτικού στρατού σε βάση που απέχει περίπου 100 χλμ από το Πορτ Σουδάν, όπου έχει γίνει «ντε φάκτο» η πρωτεύουσα της χώρας μετά την έναρξη των συγκρούσεων με την παραστρατιωτική «Δύναμη Ταχείας Επέμβασης» του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο στα μέσα Απριλίου 2023.

«Δεν θα υποχωρήσουμε, δεν θα παραδοθούμε και δεν θα διαπραγματευτούμε» με τις παραστρατιωτικές δυνάμεις», δήλωσε ο Στρατηγός Μπουρχάν μετά την επίθεση, προσθέτοντας: «Δεν φοβόμαστε τα drone».

Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει και τις δύο πλευρές να συμμετάσχουν τον Αύγουστο σε διαπραγματεύσεις στη Γενεύη με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν ανέφερε ότι «θέλει περισσότερες συζητήσεις», προτού απαντήσει θετικά στην πρόσκληση της Ουάσινγκτον.

Σήμερα, ο Μπουρχάν είπε ότι ο στρατός δεν θα καταθέσει τα όπλα «μέχρι να εκκαθαρίσει τη χώρα από όλους τους συνωμότες και τους αντάρτες».

Δεκάδες χιλιάδες νεκροί και 10 εκατομμύρια εκτοπισμένοι

Από τον πόλεμο χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί –ορισμένοι υπολογίζουν τους νεκρούς σε τουλάχιστον 150.000 ενώ έχουν εκτοπιστεί πάνω από 10 εκατομμύρια άμαχοι.

Οι περισσότερες υποδομές της χώρας καταστράφηκαν με αποτέλεσμα το Σουδάν να βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη σημερινή επίθεση, την πρώτη σε βάση της Πολιτείας της Ερυθράς Θάλασσας, όπου εδρεύουν ο στρατός, η κυβέρνηση και ο ΟΗΕ.

Οι παραστρατιωτικοί ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας Χαρτούμ, της Πολιτείας Αλ Τζαζίρα (κέντρο), το Νταρφούρ (δυτικά) και μεγάλες εκτάσεις στο Κορντοφάν (νότια).

Από τα τέλη Ιουνίου έχουν προωθηθεί στα νοτιοανατολικά και κατέλαβαν στρατιωτικές βάσεις στην Πολιτεία Σενάρ, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από το Πορτ Σουδάν.

Στο Νταρφούρ πολιορκούν την πόλη Ελ Φάσερ, την μοναδική πρωτεύουσα των πέντε Πολιτειών του Νταρφούρ που δεν ελέγχουν μέχρι στιγμής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσπευση των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο Πολάκης

Νεκροί δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και εννιά τραυματίες από επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Το σχολείο Ius Scholae και τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μελόνι

Διάγγελμα Νασράλα μετά το διπλό κύμα εκρήξεων στον Λίβανο (live)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα