ΑΘΗΝΑ
23:31
|
27.04.2024

Το Ιράν θα επανέλθει «αυτόματα» στην τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων απέναντι στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα εάν ο νέος πρόεδρος […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν θα επανέλθει «αυτόματα» στην τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων απέναντι στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα εάν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Τεχεράνης την τελευταία διετία δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντα Ζαρίφ στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στην κρατική εφημερίδα «ΙΡΑΝ».

Ο Ζαρίφ υποστήριξε ότι σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα χρειαστούν καν νέες διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε από την άλλη πως η Ουάσιγκτον είναι «υποχρεωμένη να εφαρμόσει την απόφαση 2231 ως  μέλος του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας» που αναφέρεται στην εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας του 2015.

Αν και ο Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο επανόδου των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία, έχει προτείνει ταυτόχρονα την επαναδιαπραγμάτευση μίας νέας συμφωνίας που θα καθησυχάζει «τις ανησυχίες» περί ασφάλειας ορισμένων συμμάχων των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ και μοναρχίες του Κόλπου. Δηλαδή, χώρες που επιδιώκουν για τους δικούς τους λόγους ανταγωνισμού τον περιορισμό της γεωπολιτικής επιρροής του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή…

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε την Τρίτη ο Σαουδάραβας πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του, πρίγκηπας Τούρκι αλ Φαϊσάλ. Ο Φαϊσάλ κάλεσε τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ “να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντος” που έγιναν στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα