Οι αρχαιολόγοι στην Τσεχία ανακάλυψαν έναν νεολιθικό οικισμό, ηλικίας σχεδόν 7.000 ετών, κοντά στην Kutná Hora της κεντρικής Βοημίας, ανατολικά της Πράγας, κατά τη διάρκεια ανασκαφών. Η εξαιρετικά καλή κατάσταση των ευρημάτων, βοηθά στην πλήρη κατανόηση της οργάνωσης της εργασίας και της κοινωνίας της Νεολιθικής Εποχής, ενώ μακροπρόθεσμα, υπόσχεται σημαντικά συμπεράσματα που θα επηρεάσουν διάφορους επιστημονικούς κλάδους.
Ο οικισμός που ανακαλύφθηκε, είναι μοναδικός, ενώ δεν μοιάζει με κανέναν άλλον που χτίσθηκε στην περιοχή κατά την μεταγενέστερη χιλιετία. Είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένος και ανάμεσα στα ευρήματα, περιλαμβάνονται τα σχέδια των δαπέδων για τέσσερις κοινοτικές κατοικίες.
Οι προϊστορικοί (νεολιθικοί) άνθρωποι, εγκαταστάθηκαν στο Dobren, κοντά στην Kutná Hora, στο τελευταίο άκρο μίας περιοχής με επαρκώς εύφορο έδαφος και κλίμα ευνοϊκό για τις καλλιέργειες.
Ο Daniel Pilař, του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών (Czech Republic Academy of Sciences), ο οποίος ερεύνησε την περιοχή, δήλωσε στο Radio Prague: «Η περιοχή ανακαλύφθηκε τους πρώτους μήνες της άνοιξης, στο πλαίσιο ανασκαφών διάσωσης. Επιβλέποντας κατασκευαστικά έργα στην περιοχή, στα μέσα στης κατασκευής, μία μέρα, ανακαλύψαμε έκπληκτοι τα ευρήματα ενός οικισμού που δεν έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά των οικισμών της περιοχής. Με το που είδαμε τα σχέδια των κατοικιών, αμέσως καταλάβαμε ότι πρόκειται για οικισμό της Νεολιθικής Εποχής».
O μέχρι πρόσφατα άγνωστος οικισμός της Εποχής του Λίθου, χτίσθηκε περισσότερα από 7.000 χρόνια στο παρελθόν, από κοινότητες των πρώτων γεωργών που έφθασαν στο έδαφος της Τσεχίας από τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι αρχαιολόγοι, ανακάλυψαν σχέδια κατασκευής δαπέδων των κοινοτικών κατοικιών, χαρακτηριστικές οικίες της εποχής. Αν και, σπίτια αυτού του τύπου δεν έχουν διασωθεί, έχουν βρεθεί στο χώμα ίχνη από τις συστοιχίες των κιόνων τους, κατά τη διάρκεια μελετών.
«Τα σπίτια είχαν πλάτος από 4 έως 6 μέτρα, και μήκος από 10 έως 40 μέτρα. Ήταν ξύλινα και γι’ αυτό, δεν έχουν διασωθεί. Οι κίονες στην εξωτερική συστοιχία που διαμόρφωναν τους τοίχους του σπιτιού, ήταν ωστόσο πιο στιβαρές στην κατασκευή. Καμία φορά, οι κίονες έστεκαν η μία ακριβώς δίπλα στην άλλη. Οι εσωτερικές συστοιχίες όμως, είχαν μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσά τους-κατά κανόνα, πάνω από ένα μέτρο, ώστε να υπάρχει περιθώριο να περνάνε ανάμεσα τους άνθρωποι χωρίς κανένα πρόβλημα», σημείωσε ο Daniel Pilař.
Εκτός από τα σπίτια, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και πολλές τάφρους, από τις οποίες οι άνθρωποι έπαιρναν τον πηλό για την κατασκευή των κατοικιών.
Στις τάφρους, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κυρίως κεραμικά σκεύη για μαγείρεμα, σερβίρισμα, ή αποθήκευση. Επίσης, ανακαλύφθηκαν προϊόντα καθημερινής χρήσης, τα οποία, όταν χαλούσαν, τα αντικαθιστούσαν. Περιστασιακά, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν εργαλεία, όπως λεπίδες από πυριτόλιθο, ακονισμένα τσεκούρια και πέτρινους μύλους που κατέληξαν στις τάφρους.
«Τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά για εμάς, επειδή μας δίνουν σαφείς πληροφορίες της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της Νεολιθικής Εποχής», σημειώνει ο Pilař.
Στους επόμενους μήνες και χρόνια, οι ειδικοί θα συνεχίσουν να εξετάζουν τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από το πεδίο της ανασκαφής, κάνοντας ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα, χρονολόγηση με φωταύγεια, ανάλυση φυτόλιθων, ανάλυση των προϊστορικών δέντρων (δενδροχρονολόγηση) και μελέτη των σημαδιών επάνω στα εργαλεία, καθώς και έρευνα της γενετικής των φυτών.