ΑΘΗΝΑ
13:54
|
20.09.2024
Η Tαυρική ήταν αρχαία ελληνική αποικία των Μεγαρέων η οποία εκτιμάται πως ιδρύθηκε στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία είναι έτοιμη να κανονίσει μια επίσκεψη στην Ταυρική Χερσόνησο της Κριμαίας για ξένους εμπειρογνώμονες προκειμένου να επαληθεύσουν τη διατήρησή της ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ανέφερε σε δήλωση η ρωσική μόνιμη αποστολή στον Οργανισμό.

«Η Μόσχα παρέχει τακτικά στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς αναφορές σχετικά με την κατάσταση της τοποθεσίας. Είμαστε έτοιμοι να κανονίσουμε επισκέψεις στον χώρο για μέλη διεθνών οργανισμών και εμπειρογνώμονες με βάση τις διαδικασίες που ισχύουν για επισκέψεις στη Ρωσία», αναφέρεται στη δήλωση, που προσθέτει ότι η Μόσχα ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) ούτε απέτρεψε ταξίδια ειδικών στην Ταυρική Χερσόνησο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της UNESCO «μπορούν να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στην Κριμαία εάν το επιθυμούν» και να επισκεφθούν την Ταυρική Χερσόνησο προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάστασή της.

Η δήλωση ήρθε ως απάντηση στα σχέδια του υπουργείου Πολιτισμού της Ουκρανίας να απαιτήσει να προστεθεί η Ταυρική Χερσόνησος στον κατάλογο της UNESCO με τα απειλούμενα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η Χερσόνησος η Ταυρική ήταν αρχαία ελληνική αποικία των Μεγαρέων στα δυτικά της Ταυρικής Χερσονήσου (Κριμαία) η οποία εκτιμάται πως ιδρύθηκε στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. σε τοποθεσία που πιθανώς υπήρχε παλαιότερος ελληνικός οικισμός. Κατά τη ρωμαιοβυζαντινή περίοδο, αποτέλεσε έως τον 12ο αιώνα το ισχυρότερο φρούριο στον βόρειο Εύξεινο Πόντο, ενώ η πόλη είναι σημαντική και για την ορθόδοξη εκκλησία της καθώς εκεί εκχριστιανίστηκε ο Βλαδίμηρος Α´ του Κιέβου κατά τον γάμο του με την Άννα Πορφυρογέννητη, κάτι που αποτέλεσε την αφετηρία του εκχριστιανισμού των Σλάβων.

Ένα μουσείο στην επικράτεια του αρχαίου οικισμού λειτουργεί για πάνω από έναν αιώνα, αλλά οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ιστορικού και αρχαιολογικού πάρκου στην περιοχή ξεκίνησαν μόλις πριν από λίγα χρόνια. Το συγκρότημα περιλαμβάνει πολλά μουσεία και άλλες εγκαταστάσεις, μαζί με ένα μεγάλο πάρκο.

Η τοποθεσία μπήκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2013, αλλά εμπειρογνώμονες της UNESCO δεν έχουν επισκεφθεί την περιοχή από το 2014, όταν μετά το δημοψήφισμα άνοιξε ο δρόμος για την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Ωστόσο, παρά τις επί σειρά ετών κατηγορίες του Κιέβου κατά της Μόσχας, ο διεθνής οργανισμός δεν έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο αλλαγής του καθεστώτος της τοποθεσίας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ινδία: «Παραπλανητικό» το δημοσίευμα ότι πουλήσαμε οβίδες στους Ουκρανούς

Κλιμακώνεται η ένταση στον Λίβανο: Δεκάδες θέσεις της Χεζμπολάχ έπληξε το Ισραήλ

Στο Κίεβο ξανά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Βασιλική» γαμήλια πρόκληση των Γλύξμπουργκ στο Βυζαντινό Μουσείο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα