ΑΘΗΝΑ
21:58
|
19.09.2024
Ο Μασούντ Πεζεσκιάν διόρισε ως αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του τον Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Ροχανί.
Ο Τζαβάντ Ζαρίφ ως υπουργός Εξωτερικών τον Φεβρουάριο του 2019
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο νέος Πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, διόρισε τον Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, τον κύριο διαπραγματευτή της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, ως Αντιπρόεδρο Στρατηγικών Υποθέσεων, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη.

«Έχετε καθήκον να επιβλέπετε τις σημαντικές εθνικές και διεθνείς εξελίξεις καθώς και το κατά πόσον επιτυγχάνουμε τους στόχους του συντάγματος», ανέφερε ο Πεζεσκιάν στην επιστολή διορισμού, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Ζαρίφ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών από το 2013 έως το 2021 υπό τον Πρόεδρο Χασάν Ροχανί, έγινε εξέχουσα προσωπικότητα στη διεθνή σκηνή κατά τη διάρκεια των μακρών διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία του 2015.

Η συμφωνία υπονομεύτηκε σημαντικά τρία χρόνια αργότερα, όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία και επέβαλε εκ νέου αυστηρές κυρώσεις κατά του Ιράν.

Λίγες ώρες αφότου ο Πεζεσκιάν ορκίστηκε πρόεδρος και περιέγραψε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, το Ισραήλ δολοφόνησε τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη.

Τώρα, η κυβέρνηση του Πεζεσκιάν αντιμετωπίζει την πρόκληση του να δώσει μια αποφασιστική απάντηση στην ισραηλινή επίθεση ενάντια σε έναν υψηλόβαθμο Παλαιστίνιο φιλοξενούμενο στο ιρανικό έδαφος.

Ακόμη και πριν από τη δολοφονία της Χανίγια, ο Ιρανός Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η υποστήριξη του Άξονα της Αντίστασης είναι «ένα νόμιμο καθήκον και μια από τις βασικές πολιτικές του Ιράν».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Μπαγκερί Κάνι επιβεβαίωσε ήδη κατά τη διάρκεια συζητήσεων με ξένους αξιωματούχους από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Τουρκία ότι η χώρα του θα απαντήσει στην ισραηλινή κλιμάκωση.

«Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί σιωπηλά τη γενοκτονία του Ισραήλ και τις επαναλαμβανόμενες πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας και επιθετικότητας, ο Νετανιάχου ωθεί την περιοχή και τον κόσμο στο χείλος της καταστροφής τη στιγμή που ο Πρόεδρος Πεζεσκιάν […] προέτρεψε τον λαό του Ιράν, την περιοχή και τον κόσμο να επιδιώξουν την ειρήνη, την ηρεμία και την ενσυναίσθηση», έγραψε ο Ζαρίφ στον λογαριασμό του στο X μετά τη δολοφονία του Χανίγια.

Επεσήμανε ότι «οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα ότι η επιβίωση του Νετανιάχου εξαρτάται από το θάνατο και την καταστροφή».

«Είναι καιρός η Δύση να σταματήσει να προστατεύει την τρέλα του Νετανιάχου και να ενωθεί με τον υπόλοιπο κόσμο για να τερματίσει το αυτοκτονικό του χάος», πρόσθεσε ο νεοδιορισθείς Ιρανός αντιπρόεδρος.

Ο Ζαρίφ είπε ότι ο Χανίγια ήταν «ένας ακούραστος υπέρμαχος της απελευθέρωσης του παλαιστινιακού λαού από την ισραηλινή κατοχή», υπογραμμίζοντας ότι «η άνανδρη δολοφονία του επισκέπτη μας θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε το έδαφός μας και να υποστηρίξουμε τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για την ελευθερία του».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα