ΑΘΗΝΑ
19:22
|
20.09.2024
Τρεις τραυματίες από ισραηλινά πυρά που έπληξαν, ξανά, τη Μονή του Αγίου Πορφυρίου.
Φωτ.: UNESCO
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που βρίσκονται σε κίνδυνο ενέταξε η UNESCO τη Μονή Αγίου Ιλαρίωνος στη Νουσεϊράτ της Γάζας, γνωστή και ως Μονή Tell Umm Amer, καθώς εκατοντάδες ιστορικοί θρησκευτικοί και αρχαιολογικοί χώροι, έχουν γίνει στόχοι των Ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Η Μονή που χρονολογείται από τον 4ο μ.Χ, είχε απόλυτη ανάγκη συντήρησης από το 2016, αλλά οι προσπάθειες συντήρησης έχουν σταματήσει εξαιτίας των συγκρούσεων στην περιοχή, καθώς και λόγων της έλλειψης υλικών και εξοπλισμού που απαιτούνται για τις εργασίες.

«Η απόφαση αναγνωρίζει τόσο την αξία του μνημείου όσο και την ανάγκη προστασίας του από κινδύνους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η UNESCO, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός «εκφράζει βαθιά ανησυχία για τον αντίκτυπο των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην πολιτιστική κληρονομιά, ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας».

Παράλληλα η UNESCO καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να τηρούν αυστηρά το διεθνές δίκαιο, τονίζοντας ότι τα πολιτιστικά αγαθά δεν πρέπει να στοχοποιούνται ή να χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς θεωρούνται μη στρατιωτικές υποδομές».

Χαρακτηριστικό της ισραηλινής επιθετικότητας εναντίον χώρων θρησκευτικής λατρείας αποτελεί και το γεγονός ότι λίγα εικοσιεταράωρα πριν, στόχος έγινε και η Μονή του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα που από την έναρξη των εχθροπραξιών έχουν βρει καταφύγιο άμαχοι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι και έχει επανειλημμένα στοχοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα, 29 Ιουλίου, βλήματα πυροβολικού ρουκέτες έπληξαν το χώρο της Μονής με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων.

Σε καταδίκη της επίθεσης προχώρησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών τονίζοντας ότι «για άλλη μια φορά, αυτός ο ιερός τόπος, χώρος καταφυγίου για τους πολίτες, έχει γίνει σκηνή τραγωδίας, πόνου και απελπισίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόεδρος ψητοπωλών Αττικής: Το τυλιχτό σουβλάκι θα αγγίξει τα 5 ευρώ

Κίνα: Ζωολογικός κήπος έβαφε σκύλους στα χρώματα των πάντα για να προσελκύσει επισκέπτες

Hellenic Train: Επανέρχονται τα δρομολόγια Κιάτο-Αίγιο στις 21/9

Πυρκαγιές στην Πορτογαλία: 7 νεκροί και 1.000.000 στρέμματα στάχτη-Ημέρα πένθους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα