ΑΘΗΝΑ
19:32
|
20.09.2024
Πέτρες, κουτάκια μπύρας πετάχτηκαν εναντίον των ΜΑΤ έξω από τζαμί.
Βρετανική αστυνομία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ακροδεξιές ταραχές ενισχύθηκαν, με ομάδες να συγκρούονται με την αστυνομία στο Σάντερλαντ την Παρασκευή, μετά τη θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Η ένταση ξέσπασε καθώς πέτρες και κουτάκια μπύρας πετάχτηκαν κατά των ΜΑΤ έξω από ένα τζαμί στην οδό St Mark’s Road.

Η βία κλιμακώθηκε καθώς έφιπποι αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν τους διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους φορούσαν μάσκες.

Η αστυνομία της Northumbria συμβούλευσε το κοινό να αποφύγει την περιοχή, καθώς επίσης εκτοξεύτηκαν βαρέλια μπύρας κατά των αστυνομικών.

Οι διαδηλωτές φώναζαν: «Ποιανού είναι οι δρόμοι, δικοί μας οι δρόμοι», καθώς η αναταραχή εξαπλώθηκε σε όλη την πόλη.

Αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης του Σάντερλαντ έγιναν στόχος, με ένα όχημα να ανατρέπεται και να πυρπολείται, σε μια ακόμη επίδειξη αναταραχής.

Οι ταραχές ακολουθούν τα επεισόδια στο Χάρτλπουλ αργά την Τετάρτη, τα οποία η αστυνομία του Κλίβελαντ συνέδεσε με τις διαμαρτυρίες γύρω από την επίθεση στο Σάουθπορτ που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών παιδιών στο Μέρσεϊσαϊντ τη Δευτέρα.

Ο δήμαρχος της βορειοανατολικής χώρας Κιμ ΜακΓκίνες εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα βίαια επεισόδια.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

Μην κάνετε κανένα λάθος, αν η απάντησή σας στην τραγωδία είναι να τη χρησιμοποιήσετε για να διαπράξετε βία, να κακοποιήσετε άλλους, να επιτεθείτε στην αστυνομία και να καταστρέψετε περιουσίες, δεν αντιπροσωπεύετε τίποτα άλλο εκτός από την κακοποίηση. Δεν μιλάτε για το Σάντερλαντ. Δεν μιλάτε για αυτή την περιοχή.

Ταυτόχρονα, ένα πλήθος 200 αντιρατσιστών διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το τέμενος Abdullah Quilliam στο Λίβερπουλ, μετά από φήμες για ακροδεξιά διαμαρτυρία.

Η ομάδα φώναζε: «Πείτε το δυνατά, πείτε το ξεκάθαρα: Οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ». (στα αγγλικά: Say it loud, say it clear, refugee our welcome here!)

Η αστυνομία σε όλη τη χώρα έχει κληθεί να προστατεύσει τα τζαμιά και τα καταλύματα για τους αιτούντες άσυλο, καθώς το έθνος προετοιμάζεται για τουλάχιστον 19 ακροδεξιές συγκεντρώσεις τις επόμενες ημέρες.

Η έκκληση για αυξημένη ασφάλεια από τους ηγέτες των κοινοτήτων ακολουθεί τις βίαιες διαδηλώσεις που εξαπλώθηκαν από το Σάουθπορτ σε πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Χάρτλπουλ, το Μάντσεστερ και το Όλντερσοτ, μετά τα θανατηφόρα μαχαιρώματα σε ένα παιδικό κλαμπ διακοπών.

Η αναταραχή εντάθηκε καθώς αβάσιμες φήμες στο διαδίκτυο ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι ο ύποπτος για τους φόνους ήταν μουσουλμάνος, οδηγώντας σε επιθέσεις σε τζαμιά στο Σάουθπορτ και το Χάρτλπουλ την Τρίτη και την Τετάρτη.

Ο ύποπτος ταυτοποιήθηκε την Πέμπτη ως Axel Rudakubana, 17 ετών.

Οι διαδηλώσεις είδαν επίσης καταλύματα για αιτούντες άσυλο στο Μάντσεστερ και το Όλντερσοτ να γίνονται στόχος διαδηλωτών που κρατούσαν πλακάτ με μηνύματα που έγραφαν: «Απελάστε τους, μην τους υποστηρίζετε» και «Όχι διαμερίσματα για λαθρομετανάστες».

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συγκάλεσε την Πέμπτη έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής της αστυνομίας στην Downing Street ως απάντηση στις ταραχές σε πολλές πόλεις της χώρας μετά τα μαχαιρώματα και ανακοίνωσε τον σχηματισμό μιας νέας εθνικής μονάδας για τις βίαιες ταραχές.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόεδρος ψητοπωλών Αττικής: Το τυλιχτό σουβλάκι θα αγγίξει τα 5 ευρώ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Κίνα: Ζωολογικός κήπος έβαφε σκύλους στα χρώματα των πάντα για να προσελκύσει επισκέπτες

Hellenic Train: Επανέρχονται τα δρομολόγια Κιάτο-Αίγιο στις 21/9

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα