ΑΘΗΝΑ
19:35
|
19.09.2024
Η κίνηση έρχεται μετά την εξέγερση των φοιτητών για τις ποσοστώσεις στις κυβερνητικές θέσεις εργασίας.
Κινητοποίησεις
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η απόφαση για την απαγόρευση του αντιπολιτευόμενου κόμματος Jamaat-e-Islami ήταν «καθυστερημένη», δήλωσε στο Anadolu ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μπαγκλαντές Anisul Huq.

Η κυβέρνηση της χώρας της Νότιας Ασίας εξέδωσε την Πέμπτη εγκύκλιο βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου του 2009, με την οποία απαγορεύονται όλες οι πολιτικές δραστηριότητες του μεγαλύτερου θρησκευτικοπολιτικού κόμματος της χώρας, του Τζαμάατ-ε-Ισλάμι, και της φοιτητικής του πτέρυγας, του Μπαγκλαντές Ισλάμι Τσάτρα Σίμπιρ.

Η κυβερνώσα κυβέρνηση της Αουάμι Λιγκ κατηγόρησε το Τζαμάατ και το Σιμπίρ για βίαιες επιθέσεις σε κυβερνητικές ιδιοκτησίες κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας υπό την ηγεσία των φοιτητών με αίτημα τη μεταρρύθμιση των κρατικών ποσοστώσεων απασχόλησης. Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 200 νεκρούς.

Ο Χουκ χαρακτήρισε το Τζαμάατ ως «πλατφόρμα μαχητών», σημειώνοντας ότι οι κορυφαίοι ηγέτες του έχουν ήδη δικαστεί για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας του 1971.

«Ήταν απαραίτητο να απαγορευτεί το Τζαμάατ-ε-Ισλάμι και η φοιτητική του πτέρυγα, το Ισλάμι Τσάτρα Σίμπιρ», σημείωσε ο Huq.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το κόμμα απαγορεύεται στο ανεξάρτητο Μπαγκλαντές. Η πρώτη απαγόρευση επιβλήθηκε το 1972 λόγω της «αντι-απελευθερωτικής του στάσης», μετά από μια νέα συνταγματική διάταξη που απαγόρευε την πολιτική με βάση τη θρησκεία.

Ωστόσο, η απαγόρευση άρθηκε τρία χρόνια αργότερα, όταν ο στρατηγός Ζιαούρ Ραχμάν, ο οποίος ήρθε στην εξουσία, τροποποίησε το σύνταγμα μέσω μιας διακήρυξης στρατιωτικού νόμου.

Σε απάντηση της απαγόρευσης, ο Σαφικούρ Ραχμάν, επικεφαλής του Μπαγκλαντές Τζαμάατ-ε-Ισλάμι, εξέδωσε δήλωση με την οποία καταδικάζει έντονα και διαμαρτύρεται για το εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει τις πολιτικές δραστηριότητες του κόμματός του.

Ο Ραχμάν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ενορχηστρώνει τη βία μέσω των υποστηρικτών του κόμματος και των αρχών επιβολής του νόμου για να καταπνίξει τις μη πολιτικές διαμαρτυρίες της φοιτητικής κοινότητας» και υποστήριξε ότι η εγκύκλιος εκδόθηκε «για να αποσπάσει την προσοχή από τα πραγματικά ζητήματα».

Ο δημοσιογράφος και αναλυτής Σαγιάν Σ. Χαν πιστεύει ότι η απαγόρευση του Τζαμάατ και του Σίμπιρ «δεν θα ωφελήσει» πολιτικά το κυβερνών κόμμα, ιδίως δεδομένου ότι η δημοτικότητα του κόμματος έχει μειωθεί μεταξύ του απολιτικού πληθυσμού κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων φοιτητικών διαδηλώσεων.

«Το μόνο αποτέλεσμα της απαγόρευσης των Τζαμάατ και Σίμπιρ είναι να κατευναστεί το δεξιό κυβερνών κόμμα BJP στο Νέο Δελχί», δήλωσε ο Khan, σημειώνοντας τις ανησυχίες του Νέου Δελχί για τα ισλαμιστικά κόμματα και την αντιληπτή υποστήριξή του στο καθεστώς Hasina κατά την τελευταία δεκαετία.

Την Τρίτη, ο Γενικός Γραμματέας του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπαγκλαντές (BNP) Μίρζα Φαχρούλ Ισλάμ Αλαμγκίρ είχε επικρίνει την απόφαση, λέγοντας ότι είναι κακώς αιτιολογημένη και αποσκοπεί στο να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από πιο πιεστικά ζητήματα.

Η διαμαρτυρία υπό την ηγεσία των φοιτητών συνεχίζεται έντονα, παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να μειώσει τις ποσοστώσεις εργασίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Απάτη ΕΟΠΥΥ: Προφυλακιστέοι δύο γιατροί και τρεις φαρμακοποιοί

Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ: Κατηγορείται για πολλαπλούς βιασμούς εργαζομένων του

Επίσπευση των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο Πολάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα