ΑΘΗΝΑ
19:43
|
19.09.2024
Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στο Μπαγκλαντές την Κυριακή.
Αντικείμενα πυρπολούνται καθώς διαδηλωτές με ραβδιά καταλαμβάνουν το δρόμο κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας που απαιτούσε την παραίτηση της πρωθυπουργού του Μπαγκλαντές, Σέιχ Χασίνα, μετά από διαμαρτυρίες για τη μεταρρύθμιση των ποσοστώσεων από φοιτητές, στη Ντάκα, Μπαγκλαντές, 4 Αυγούστου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στο Μπαγκλαντές την Κυριακή, καθώς η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσει δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η αναταραχή, που ώθησε την κυβέρνηση να κλείσει τις υπηρεσίες του Διαδικτύου, είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία της μετά τις φονικές διαδηλώσεις, όταν η Χασίνα κέρδισε για τέταρτη συνεχή θητεία στις εκλογές του Ιανουαρίου που μποϊκοτάρονται από το Εθνικιστικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Μπαγκλαντές.

Οι επικριτές της Χασίνα, μαζί με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν κατηγορήσει την κυβέρνησή της ότι χρησιμοποιεί υπερβολική βία για να εξαλείψει το κίνημα, μια κατηγορία που η ίδια και οι υπουργοί της αρνούνται.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν μεγάλους αυτοκινητόδρομους την Κυριακή, καθώς φοιτητές διαδηλωτές ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα μη συνεργασίας για να πιέσουν για την παραίτηση της κυβέρνησης και η βία εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα.

«Αυτοί που διαμαρτύρονται στους δρόμους αυτή τη στιγμή δεν είναι φοιτητές, αλλά τρομοκράτες που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν το έθνος», είπε η Χασίνα μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής εθνικής ασφάλειας.

«Καλώ τους συμπατριώτες μας να καταστείλουν αυτούς τους τρομοκράτες με πυγμή».

Δύο εργάτες οικοδομών σκοτώθηκαν καθώς πήγαιναν στη δουλειά τους και 30 τραυματίστηκαν στην κεντρική συνοικία Munsiganj, κατά τη διάρκεια τριπλής σύγκρουσης διαδηλωτών, αστυνομίας και ακτιβιστών του κυβερνώντος κόμματος, είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

«Μεταφέρθηκαν νεκροί στο νοσοκομείο με τραύματα από σφαίρες», είπε ο Αμπού Χένα Μοχάμαντ Τζαμάλ, ο προϊστάμενος του περιφερειακού νοσοκομείου.

Ωστόσο, η αστυνομία είπε ότι δεν εκτόξευσε σφαίρες, όταν πυροδοτήθηκαν αυτοσχέδια εκρηκτικά και η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Στη βορειοανατολική συνοικία Pabna, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκής μεταξύ διαδηλωτών και ακτιβιστών του κυβερνώντος κόμματος Awami League της Χασίνα, είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

Άλλοι δύο σκοτώθηκαν στη βία στη βόρεια συνοικία Μπογκούρα και πέντε σκοτώθηκαν σε άλλες τέσσερις συνοικίες, δήλωσαν αξιωματούχοι του νοσοκομείου.

«Μια επίθεση σε νοσοκομείο είναι απαράδεκτη», δήλωσε η υπουργός Υγείας Σαμάντα Λαλ Σεν, αφού μια ομάδα βανδάλισε ένα νοσοκομείο ιατρικής σχολής στη Ντάκα, την πρωτεύουσα. «Όλοι πρέπει να απέχουν από αυτό».

Για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων, η κυβέρνηση έκλεισε τις υπηρεσίες Internet υψηλής ταχύτητας, δήλωσαν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας, ενώ οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων Facebook και WhatsApp δεν ήταν διαθέσιμες, ακόμη και μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων.

Τον περασμένο μήνα, τουλάχιστον 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν, χιλιάδες τραυματίστηκαν και περίπου 10.000 συνελήφθησαν στη βία που ξέσπασε από διαδηλώσεις υπό την ηγεσία φοιτητικών ομάδων που διαμαρτύρονταν κατά των ποσοστώσεων για κρατικές θέσεις εργασίας.

Οι διαδηλώσεις σταμάτησαν μετά την κατάργηση των περισσότερων ποσοστώσεων από το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά οι φοιτητές επέστρεψαν στους δρόμους σε σποραδικές διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας δικαιοσύνη για τις οικογένειες των νεκρών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Απάτη ΕΟΠΥΥ: Προφυλακιστέοι δύο γιατροί και τρεις φαρμακοποιοί

Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ: Κατηγορείται για πολλαπλούς βιασμούς εργαζομένων του

Δολοφονία Κατσούρη: Ποινικές διώξεις για κακούργημα σε πέντε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα