ΑΘΗΝΑ
00:36
|
20.09.2024
Κτίρια και οχήματα πυρπολήθηκαν ενώ στοχοθετήθηκαν ξενοδοχεία στα οποία διαμένουν αιτούντες άσυλο.
Τα επεισόδια πυροδοτήθηκαν μέσω Ίντερνετ και ψευδών φημών πως ο δράστης της επίθεσης ήταν μουσουλμάνος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκτακτη συνάντηση με τους επικεφαλής της Αστυνομίας πραγματοποιεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ στον απόηχο των βίαιων κινητοποιήσεων ακροδεξιών κατά των μεταναστών που έχουν ξεσπάσει μετά τη δολοφονία τριών παιδιών στο Σάθουθπορτ και την εκτεταμένη παραπληροφόρηση ότι ο δράστης είναι μουσουλμανικής καταγωγής.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών που προκάλεσαν ακροδεξιά στοιχεία την τελευταία εβδομάδα, κτίρια και οχήματα πυρπολήθηκαν ενώ στοχοθετήθηκαν ξενοδοχεία στα οποία διαμένουν αιτούντες άσυλο.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 420 άτομα, ενώ η Αστυνομία ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως ο 17χρονος δράστης που έχει συλληφθεί και κρατείται είναι Βρετανός Χριστιανός και πως δεν αντιμετωπίζει τους φόνους ως τρομοκρατικό περιστατικό.

Το Σάββατο ταραχές ξέσπασαν Χαλ, στο Λίβερπουλ, στο Μπρίστολ, στο Μάντσεστερ, στο Στόουκ-ον-Τρεντ και στο Μπλάκπουλ, στην Αγγλία και στο Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ την Κυριακή η αστυνομία κλήθηκε να καταστείλει ταραχές σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το Μίντλεσμπρο και το Μπόλτον, ενώ στο Ρόδεραμ διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν σε ξενοδοχείο που φιλοξενεί αιτούντες άσυλο.

Στον απόηχο των επεισοδίων, χθες Κυριακή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Σάρμερ προχώρησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα τονίζοντας ότι όσοι συμμετείχαν θα «αντιμετωπίσουν την πλήρη ισχύ του νόμου».

Περιέγραψε τους διαδηλωτές ως «ακροδεξιούς τραμπούκους» που «δεν έχουν θέση στους δρόμους μας ή στο διαδίκτυο» και κατήγγειλε ότι οι μουσουλμανικές κοινότητες και οι μειονότητες έχουν γίνει στόχος, τζαμιά και αστυνομικοί έχουν δεχθεί επιθέσεις και άνθρωποι που προχωρούν σε ναζιστικούς χαιρετισμούς έχουν βγει στους δρόμους.

«Εγγυώμαι ότι θα μετανιώσετε όσοι συμμετείχατε σε αυτές τις ταραχές, είτε άμεσα είτε μέσω προκλήσεων στο διαδίκτυο», είπε. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες ενέργειες», πρόσθεσε τονίζοντας ότι οι άνθρωποι έχουν «δικαίωμα να νοιώθουν ασφαλείς».

Η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ ανέφερε σήμερα, μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, πως τα επεισόδια πυροδοτήθηκαν μέσω του Ίντερνετ και πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση, καλώντας τις εταιρείες να αναλάβουν την ευθύνη για παραπληροφόρηση που διαδίδεται μέσω διαδικτύου.

Ο Τζέιμς Κλέβερλι, ο σκιώδης υπουργός Εσωτερικών, από την πλευρά του, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε λάβει «βασικές αποφάσεις» νωρίτερα για να αντιμετωπίσει τις βίαιες αναταραχές σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συνάντηση της που πραγματοποιείται σήμερα θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα, τόνισε μιλώντας στο BBC και μιλώντας για τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην πρόκληση βίας, τόνισε πως «η θλιβερή αλήθεια είναι ότι υπήρχε πάντα μια ομάδα ανθρώπων που οδηγούνται από τον θυμό και τον ρατσισμό, και νομίζω ότι αυτοί είναι οι άνθρωποι που βλέπουμε να διαπράττουν αυτή τη βία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα