ΑΘΗΝΑ
06:37
|
22.09.2024
Ο αρχισυντάκτης του Μέσου είπε ότι το δίκτυο «έχει λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον ορισμένων από τους εμπλεκόμενους» στη δημοσίευση πληροφοριών για την ανταλλαγή κρατουμένων.
Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς κατά την άφιξή του στις ΗΠΑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Bloomberg News φέρεται να απέλυσε μία από τους δημοσιογράφους του και έλαβε πειθαρχικά μέτρα εναντίον άλλων μελών του προσωπικού του, αφού το πρακτορείο δημοσίευσε πληροφορίες για μια ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων ΗΠΑ-Ρωσίας προτού ολοκληρωθεί.

Συνολικά 26 άτομα ανταλλάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις που αφορούσαν επίσης τη Γερμανία και τη Λευκορωσία, στο μεγαλύτερο γεγονός του είδους του από τον Ψυχρό Πόλεμο. Το Bloomberg News προκάλεσε οργή στο αμερικανικό δημοσιογραφικό κόσμο δημοσιεύοντας το ρεπορτάζ του ενώ ένα αεροπλάνο που μετέφερε απελευθερωμένους κρατούμενους ήταν καθ’ οδόν από τη Ρωσία προς την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ζητήσει από τα μέσα ενημέρωσης να μεταδώσουν τα νέα μόνο μετά την παράδοση των κρατουμένων.

Ο αρχισυντάκτης Τζον ΜίκλεθγουεΪτ φέρεται να αναφέρθηκε το περιστατικό σε ένα email προς το newsroom του Bloomberg τη Δευτέρα, λέγοντας ότι το ατύχημα «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διαπραγματευθείσα ανταλλαγή».

«Ακόμη κι αν η ιστορία μας κατέληξε να μην έχει καμία διαφορά, ήταν μια ξεκάθαρη παραβίαση των προτύπων σύνταξης που έκαναν αυτή την αίθουσα δημοσιογραφίας τόσο αξιόπιστη σε όλο τον κόσμο», έγραψε, σύμφωνα με το κείμενο του μηνύματος που κυκλοφόρησε από τους δημοσιογράφους στο διαδίκτυο. Ο ΜίκλεθγουεΪτ είπε ότι μετά από έρευνα, το δίκτυο «έχει λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον ορισμένων από τους εμπλεκόμενους».

Είπε ότι έχει γράψει επιστολές συγγνώμης σε κάθε έναν από τους κρατούμενους που επέστρεψαν από τη Ρωσία και πως επικοινώνησε επίσης με την Έμα Τάκερ, την ομόλογό του από τη Wall Street Journal, για να της ζητήσει συγγνώμη. Ο δημοσιογράφος της WSJ, Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος καταδικάστηκε στη Ρωσία σε ποινή φυλάκισης για κατασκοπεία, ήταν ένας από τους Αμερικανούς πολίτες που αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η ρεπόρτερ του Bloomberg στον Λευκό Οίκο, Τζένιφερ Τζέικομπς, η οποία συνέταξε την ιστορία για την ανταλλαγή, απολύθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με πολλές αναφορές. Εξέδωσε μια δήλωση στα social media, αποστασιοποιούμενη από αυτό που συνέβη.

«Κατά την αναφορά της ιστορίας για την απελευθέρωση του Έβαν, δούλεψα χέρι-χέρι με τους εκδότες μου για να τηρήσω τα πρότυπα και τις οδηγίες σύνταξης», έγραψε. «Δεν έκανα ποτέ κάτι που εν γνώσει μου δεν συνάδει με την απαγόρευση της κυβέρνησης ή που θα έθετε σε κίνδυνο οποιονδήποτε εμπλεκόμενο», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο αίτημα της Ουάσιγκτον.

Η Τζέικομπς τόνισε ότι «η αλληλουχία των γεγονότων εδώ θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε ρεπόρτερ που έχει επιφορτιστεί να αναφέρει τις ειδήσεις» και είπε ότι η ιδέα ότι οι ενέργειές της θα μπορούσαν να είχαν θέσει σε κίνδυνο μια συνάδελφό της δημοσιογράφο την έκαναν να νιώθει «βαθιά αναστατωμένη σε επίπεδο που είναι δύσκολο να περιγραφεί».

Ο Γκέρσκοβιτς συνελήφθη τον Μάρτιο του περασμένου έτους ενώ λάμβανε απόρρητες πληροφορίες για το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τη σε βάρος του δικογραφία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι κρατήθηκε παράνομα για δημοσιογραφική δουλειά. Κατά τη διάρκεια της δίκης αρνήθηκε ότι ενεργούσε για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Αξιωματούχος της Fed: Πρόωρη δήλωση νίκης η μείωση των επιτοκίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα