ΑΘΗΝΑ
18:15
|
19.09.2024
«Κόκκινο πανί» για το Ισραήλ η επιλογή του νέου πολιτικού αρχηγού της Χαμάς καθώς πρόκειται για τον αρχιτέκτονα των επιθέσεων της 7ης Οκτώβρη.
Ο Γιαχία Σινουάρ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην εκλογή του έως πρότινος ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ, ως νέου πολιτικού ηγέτη της οργάνωσης προχώρησε απόψε το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, αντικαθιστώντας με τον τρόπο αυτό τον Ισμαήλ Χανίγια που δολοφονήθηκε σε ισραηλινή επίθεση στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.

Ο Γιαχία Σινουάρ  θεωρείται ο αρχιτέκτονας της επιχείρησης «Πλημμύρα αλ Άκσα» που εξαπολύθηκε στο Νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου από εκατοντάδες μαχητές της οργάνωσης.

Θεωρείται από τα πιο σκληρά στελέχη της Χαμάς, άνθρωπος-«φαντομάς» με ιδιαίτερες στρατηγικές ικανότητες και θεωρείται «στόχος» του ισραηλινού στρατού από την αρχή του πολέμου, πριν 305 μέρες.

Η επιλογή αυτή καθιστά αβέβαιη την όποια συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων της οργάνωσης με το Ισραήλ, με ευθύνη του τελευταίου, έπειτα από τη δολοφονία του Χανίγια. Με την επιλογή αυτή η Χαμάς δείχνει πως απορρίπτει την προηγούμενη τακτική της οργάνωσης για ευελιξία και ελαστικότητα στις μαραθώνιες αλλά αναποτελεσματικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ σε Κατάρ και Αίγυπτο.

Νωρίτερα, σήμερα, το σαουδαραβικό δίκτυο Al Arabiya είχε μεταδώσει την πληροφορία πως είχε επιλεχθεί προσωρινά επικεφαλής του Π.Γ. της Χαμάς ο Μοχάμαντ Ισμαήλ Νταρουΐς που ζει στο Κατάρ, ώσπου να διεξαχθούν εκλογές στους κόλπους του κινήματος. Ωστόσο, αυτό διαψεύστηκε από τις αποψινές εξελίξεις.

Λίγα στοιχεία για τον Γιαχία Σινουάρ

Είχε εκλεγεί τον Φεβρουάριο του 2017 επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Πέρασε 23 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές, προτού απελευθερωθεί το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Γεννήθηκε στη νότια πόλη της Λωρίδας της Γάζας, Χαν Γιούνις, και εντάχθηκε στη Χαμάς από την ίδρυσή της το 1987, χρονιά της πρώτης Ιντιφάντα (εξέγερση).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσπευση των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο Πολάκης

Νεκροί δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και εννιά τραυματίες από επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Το σχολείο Ius Scholae και τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μελόνι

Διάγγελμα Νασράλα μετά το διπλό κύμα εκρήξεων στον Λίβανο (live)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα