ΑΘΗΝΑ
22:56
|
19.09.2024
«Ο κ. Σινουάρ ήταν και παραμένει βασικός παράγοντας που καλείται να αποφασίσει όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε χθες Τρίτη -για πρώτη φορά δημόσια- το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση» που θα οδηγούσε σε ευρύτερη ένοπλη σύρραξη στην Εγγύς Ανατολή.

«Δεν πρέπει να υπάρξει ουδεμία κλιμάκωση από οποιονδήποτε που θα οδηγούσε σε ένοπλη σύρραξη. Διεξάγουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, από κοινού με συμμάχους και εταίρους μας», για να αποφευχθεί αυτό και «διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ», επέμεινε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, και τους Αυστραλούς ομολόγους τους, Πένι Γουόνγκ και Ρίτσαρντ Μαρλς αντιστοίχως.

Οι Αυστραλοί υπουργοί βρέθηκαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να συζητήσουν θέματα υποδομών, βιώσιμης ανάπτυξης, κυβερνοχώρου, ασφάλειας και πρόληψης συγκρούσεων.

Ο Όστιν είπε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν στην αύξηση της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στην Αυστραλία, γεγονός που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη περισσότερων αμερικανικών βομβαρδιστικών στην Αυστραλία.

«Η δέσμευσή μας» στην ασφάλεια του Ισραήλ «είναι ακλόνητη», «θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε το Ισραήλ έναντι επιθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων ή των υποστηρικτών τους, όπως θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα στρατεύματά μας», συνέχισε ο Μπλίνκεν, αναφερόμενος προφανώς στο Ιράν και τον «άξονα της αντίστασης», τη συμμαχία οργανώσεων προσκείμενων στην Τεχεράνη στην περιοχή, όπως ιδίως η λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

Η ένταση κλιμακώθηκε κατακόρυφα αφού το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ απέδωσαν στο Ισραήλ, το οποίο δεν την έχει αρνηθεί, τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, του πρώην ηγέτη του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος αντίστασης, την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη, και δεσμεύτηκαν να εκδικηθούν.

Χθες ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε εκ νέου πως θα υπάρξει ανταπόδοση εναντίον του Ισραήλ, «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες», μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα του λιβανέζικου κινήματος, ένα βράδυ νωρίτερα, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Διαβάστε επίσης:

Η Χαμάς ανακοίνωσε χθες πως ο επικεφαλής της στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιάχια Σινουάρ, από τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα για το Ισραήλ, αναλαμβάνει την ηγεσία του κινήματος.

Η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θεωρεί τον Γιάχια Σινουάρ ως έναν από τους εγκεφάλους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Η επιλογή του Γιάχια Σινουάρ, του επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, «επιβεβαιώνει ότι ο εχθρός δεν πέτυχε τους στόχους του», έκρινε η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της.

Πρόκειται για «ισχυρό μήνυμα» προς το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, που είναι πως η Χαμάς είναι «ενωμένη στην απόφασή της, στέρεη στις αρχές της, ακλόνητη στις σημαντικές επιλογές της, αποφασισμένη να βαδίσει (…) στον δρόμο της αντίστασης», συνέχισε το σιιτικό κίνημα.

Ο «άξονας της αντίστασης διεξάγει ηρωική και ιστορική μάχη σε πολλά μέτωπα σε ευαίσθητη στιγμή σε περιφερειακό επίπεδο», σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ.

Για το σιιτικό κόμμα, η εκλογή του Γιάχια Σινουάρ «αυτή την κρίσιμη στιγμή» ενισχύει «την αποφασιστικότητα για την ενοποίηση των προσπαθειών και τη συνέχιση της τζιχάντ και της αντίστασης».

«Ο κ. Σινουάρ ήταν και παραμένει βασικός παράγοντας που καλείται να αποφασίσει όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Παράλληλα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή την ανάπτυξη στην περιοχή κι άλλων πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν αόρατων για τα ραντάρ F-22, για την υπεράσπιση του Ισραήλ και των Αμερικανών στρατιωτικών που είναι αναπτυγμένοι στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, διεμήνυσε εξάλλου πως οι ΗΠΑ «δεν θα ανεχθούν» επιθέσεις εναντίον δυνάμεών τους στη Μέση Ανατολή, την επομένη πλήγματος με ρουκέτες σε αεροπορική βάση στο Ιράκ που τραυμάτισε επτά Αμερικανούς στρατιωτικούς.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα