ΑΘΗΝΑ
10:31
|
22.11.2024
«Έχει μαθευτεί ότι τα μέλη του κυκλώματος της "Νάνσυ" φαίνεται ότι απαιτούσαν, για υποθέσεις που πάνε στο Κεντρικό Συμβούλιο, ποσά ύψους 80.000 ή 120.000 ευρώ».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κατά πόσον είναι οι ανακοινώσεις της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης στο ΥΠΠΟ αυτές που «θίγουν» τα αρχαιολογικά συμβούλια και όχι η αποκάλυψη σοβαρότατων φερόμενων συμβάντων διαφθοράς στο Υπουργείο Πολιτισμού επερωτά σε νέα ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική κίνηση:

Μια ιστορία από (όχι και τόσο) παλιά

Στις 18/12/2019 πραγματοποιήθηκε η 45η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με θέμα 10 την «Έγκριση ή μη του αιτήματος της “Αττικό Μετρό Α.Ε.” σχετικά με την έγκριση μελέτης κατασκευής του Σταθμού «Βενιζέλου», με προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης».

Το ΚΑΣ, δηλαδή, που αποφάσισε κατά πλειοψηφία (με την τότε σύνθεση, γιατί αργότερα τα μέλη που μειοψήφησαν απομακρύνθηκαν από τη σύνθεση για να μη «μολύνουν» και τα άλλα μέλη με αμφιβολίες…) να αποσπαστεί ο αρχαιολογικός χώρος του Σταθμού Βενιζέλου γιατί «δεν υπήρχε άλλη τεχνική λύση» (που βεβαίως υπήρχε άρτια τεχνική λύση, που εξετάστηκε από τους πλέον ειδικούς) και γιατί «μόνο έτσι το Μετρό θα τελείωνε τον Απρίλιο του 2023» (που είμαστε στο 2024 και το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν θα παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς πριν το 2025, παρότι οι αρχαιότητες θυσιάστηκαν!) κι έτσι δεν θα «επιβαρυνόταν με άλλα κόστη το ελληνικό δημόσιο» (το οποίο ακόμη πληρώνει τους εργολάβους και μάλιστα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από εθνικούς πόρους, αφού το ΕΣΠΑ τελείωσε στις 31/12/2023, αλλά κανείς δεν μιλάει για αυτό).

Εκείνη τη μέρα (και τη νύχτα) έγινε μια θυελλώδης συνεδρίαση του ΚΑΣ εν μέσω αντιδράσεων του ΣΕΑ και άλλων συλλόγων εργαζομένων του ΥΠΠΟ, επιστημονικών ενώσεων όπως η ΧΑΕ, η ΕΛΛΕΤ, τα Πανεπιστήμια, οι ειδικοί στη βυζαντινή αρχαιολογία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η Κίνηση Πολιτών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς Θεσσαλονίκης κ.ά. Απέναντι είχαν την Αττικό Μετρό, την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, του ΥΠ. Μεταφορών και τον ανάδοχο του έργου. Απρόσμενος (;) σύμμαχος της πολιτικής ηγεσίας εμφανίστηκε η ηγεσία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, που παρέστη στο ΚΑΣ «για να υπερασπιστεί τα μέλη του Συμβουλίου».

Ο τότε (και νυν) Πρόεδρος της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, που ήταν ήδη υπόδικος για κακουργήματα διασπάθισης δημοσίου χρήματος μέσω του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ και ο τότε (και μέχρι πρότινος) Γραμματέας της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, που σήμερα βρίσκεται κατηγορούμενος στην υπόθεση του κυκλώματος της «Νάνσυ». Ιδού πώς «υπερασπίστηκε το κύρος του ΚΑΣ» ο δεύτερος:

«Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο και στα μέλη του ΚΑΣ αναφέρει ότι η παρουσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας αποτελεί ένα κομβικό ζήτημα, δεδομένου ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξε, προς λύπη τους, μία πραγματική εργαλειοποίηση, όπως προηγουμένως ανέφερε και ο κ. Τσακοπιάκος. Δηλαδή, τα αρχαία για την προστασία και ανάδειξη των οποίων εργάζονται όλοι οι υπάλληλοι του Υπουργείου να μην χρησιμοποιούνται στην πραγματική τους αξία. Οι ίδιοι δεν θα υποδείξουν στα μέλη τι θα κάνουν, αλλά βρίσκονται εκεί για να δηλώσουν την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή τους σε όποια απόφαση λάβει το ανώτατο γνωμοδοτικό Όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού. (…)

Επίσης, αναφέρει ότι ως εκπρόσωποι της ομοσπονδίας θέλουν να διαβεβαιώσουν τα μέλη του ΚΑΣ, ότι θα είναι δίπλα τους σε οποιαδήποτε προσπάθεια απειλών για ποινικές ευθύνες, λόγω οποιωνδήποτε αποφάσεών τους. Οι ίδιοι θα βρίσκονται στο πλευρό τους για να δείξουν ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και έχουν την ανεξαρτησία της γνώμης τους. Γιατί οι ίδιοι δεν διχάζουν.

Μάλιστα, σε ερώτημα της κ. Αδάμ-Βελένη απαντάει ότι πράγματι υπήρξαν απειλές που μπορεί κανείς να τις βρει και να τις διαβάσει στον τύπο. Πρόκειται για ευθείες απειλές ποινικών ευθυνών. Επίσης, αναφέρει ότι οι ίδιοι δεν διχάζουν τους εργαζόμενους στο Υπουργείο. Ήρθαν, σήμερα στο Συμβούλιο εκπροσωπώντας το 72% της πλειοψηφίας της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ. Δεν κάνουν κατάχρηση κανενός ονόματος και κανενός τίτλου. Δεν ήρθαν στο Συμβούλιο με αυθαιρεσία, αλλά τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Καλούν, επομένως, υπεύθυνα, με σεβασμό στις αρχαιότητες, τις οποίες και οι ίδιοι προασπίζουν με το έργο τους, να πάρουν την απόφαση αυτή που πρέπει να πάρουν. Δεν στηρίζουν και δεν πήγαν στο Συμβούλιο για να στηρίξουν καμία απόφαση κανενός Υπουργού. Αν και κατηγορηθήκαν για αυτό. Σίγουρα, δεν πήραν χρηματικά ποσά για να δωροδοκηθούν και να υποστηρίξουν την οποιαδήποτε άποψη. Οι ίδιοι αφήνουν στα μέλη του Συμβουλίου αυτό το έργο» (ακριβές απόσπασμα από τα Πρακτικά του ΚΑΣ, όπως κατατέθηκαν στο ΣτΕ από το ΥΠΠΟ).

Πόσο οξύμωρα ακούγονται τα περί «εργαλειοποίησης των αρχαιοτήτων», «χρησιμοποίησης των Συμβουλίων» ή «διχασμού των εργαζομένων» πλέον σήμερα, όταν γνωρίζουμε ότι ο ίδιος άνθρωπος φέρεται -με τα στοιχεία του ανακριτή- να ζητούσε 4.000 ευρώ για να προωθήσει υποθέσεις στο Τοπικό Συμβούλιο, όταν Τμηματάρχης που έστελνε εισηγήσεις για να εισαχθούν υποθέσεις στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων είναι προφυλακισμένη με απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για δωροληψία κατ’ επανάληψη, και όταν έχει μαθευτεί ότι τα μέλη του κυκλώματος της «Νάνσυ» φαίνεται ότι απαιτούσαν, για υποθέσεις που πάνε στο Κεντρικό Συμβούλιο, ποσά ύψους 80.000 ή 120.000 ευρώ;

Μια ιστορία από χτες

Στις 6/8/2024, στην 32η συνεδρίαση του ΚΑΣ, η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη παρενέβη για να επισημάνει στα μέλη του ΚΑΣ ότι η παράταξη μας, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, έχει εκδώσει ανακοίνωση που «θίγει το Συμβούλιο». Μάλιστα, ζήτησε από τα μέλη του ΚΑΣ να κάνουν κάτι για να υπερασπίσουν το «κύρος» τους.

Κατά την Υπουργό, το κύρος του ΚΑΣ θίχτηκε από την ανακοίνωση της Ενωτικής, και όχι από το γεγονός ότι τα μέλη του κυκλώματος ζητούσαν χρήματα από πολίτες εξ ονόματος των Τοπικών και των Κεντρικών Συμβουλίων του ΥΠΠΟ. Κατά την Υπουργό, το κύρος του ΚΑΣ θίγεται από την ανακοίνωση της Ενωτικής, και όχι από το γεγονός ότι όλη η χώρα έμαθε ότι τρεις υπάλληλοι του ΥΠΠΟ, μάλιστα η μία Τμηματάρχης και εισηγήτρια σε Συμβούλιο και ο άλλος γραμματέας σε Τοπικό Συμβούλιο (και οι δύο απευθείας τοποθετημένοι από την Υπουργό Πολιτισμού), εμπλέκονται σε κύκλωμα διαφθοράς. Μάλιστα, στο κατηγορητήριο αναγράφεται ότι η συγκεκριμένη Τμηματάρχης επιχειρούσε να ασκήσει αθέμιτη επιρροή στα μέλη των συμβουλίων ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της εγκληματικής οργάνωσης.

Κατά την Υπουργό, το κύρος του ΥΠΠΟ χρειάζεται να το υπερασπιστούν τα μέλη του ΚΑΣ (και μάλιστα απαντώντας στην Ενωτική;) και όχι το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού που μπορεί και οφείλει -αλλά δεν το έχει πράξει- να ζητήσει να παραστεί ως πολιτική αγωγή στην υπόθεση του «κυκλώματος», καθώς θίγεται ευθέως το κύρος τους από τις πράξεις της δωροληψίας και της παράβασης καθήκοντος που οι 3 υπάλληλοί του κατηγορούνται ότι τέλεσαν.

Το κύρος του ΚΑΣ, των Συμβουλίων και όλων των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ που κάνουμε με ευσυνειδησία την δουλειά μας θίγεται από το γεγονός ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας, δεν έχει κάνει ΚΑΜΙΑ από τις ενέργειες που απαιτούνται για να φανεί ότι έχει σκοπό να σταθεί απέναντι στην διαφθορά και να διορθώσει εκείνες τις καταστάσεις που οδηγούν σε αυτήν (όπως τις αναφέραμε αναλυτικά στην ανακοίνωση για την οποία εξεμάνη η Υπουργός). Με πρώτη και καλύτερη την αγαστή συνεργασία των κατηγορούμενων σήμερα υπαλλήλων του ΥΠΠΟ με την ίδια την Υπουργό.

Έχουμε λοιδορηθεί ως υπάλληλοι του ΥΠΠΟ μετά τις αποκαλύψεις, οι πολίτες μας βλέπουν με καχυποψία και ρωτάνε δήθεν αστεία «αν θέλουμε χρήματα», αλλά η Υπουργός «θίχτηκε» από τις ανακοινώσεις της Ενωτικής. Κάποιο λόγο θα έχει…

Μακάρι τα μέλη των Κεντρικών και των Τοπικών Συμβουλίων να πάψουν να παριστάνουν ότι «δεν έγινε και τίποτα» που κυκλοφορούσαν κάποιοι και ζητούσαν ποσά για λογαριασμό τους, και να ζητήσουν άμεσα την διερεύνηση όλων των υποθέσεων που αναφέρονται στην δικογραφία! Αυτό ναι, είναι κάτι που αφορά το «κύρος» και την «αξιοπρέπεια» όλων μας. Και πιο πολύ των πολιτών που δεν τρέχουν να δωροδοκήσουν υπαλλήλους, αλλά και εκείνων των υπαλλήλων που στάθηκαν εμπόδια στα σχέδια του κυκλώματος, υπερασπιζόμενοι την προστασία των μνημείων και τον Αρχαιολογικό Νόμο.

Και κάτι τελευταίο: Έχει περάσει ακριβώς ένας μήνας από την προφυλάκιση μέλους του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Νοτίου Αιγαίου και από την παραπομπή στον Εισαγγελέα του γραμματέα του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Αττικής. Όμως, η Υπουργός Πολιτισμού ακόμη δεν έχει εκδώσει καμία νέα σύνθεση των δύο συμβουλίων για να τους βγάλει εκτός!

Για την ιστορία να θυμίσουμε και κάτι ακόμη: στις αρχές Μάρτη 2020 (δύο μήνες μετά την συνεδρίαση της 18/12/2019) απομακρύνθηκε από τα Κεντρικά Συμβούλια η τότε ΓΔΑΠΚ που είχε μειοψηφήσει για το θέμα του μετρό, με φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση και υπογραφή της Υπουργού Πολιτισμού. Στα μέσα Μαΐου 2020, απομακρύνθηκε και ο καθηγητής Βλάσης Κουμούσης από το ΚΑΣ, πάλι με υπογραφή της Υπουργού, που ήταν ο δεύτερος που είχε μειοψηφήσει για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου.

Πώς σας φαίνεται η σύγκριση;

—–

Για όποιον-αν έχει όρεξη, ιδού και η τοποθέτηση του Πρόεδρου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ (ήδη τότε υπόδικου, με τη δίκη να αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη 2024) Γ. Τσακοπιάκου, όπως έχει αποτυπωθεί στα πρακτικά του ΚΑΣ:

«Ο κ. Τσακοπιάκος ευχαρίστησε καταρχήν για την αποδοχή του αιτήματος και ανέφερε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού που πραγματοποίησε πρόσφατα το συνδικαλιστικό της συνέδριο εκπροσωπεί ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού. Τόνισε ότι οι παριστάμενοι στο Συμβούλιο εκπροσωπούν τυπικά το 72% των εργαζόμενων στο Υπουργείο Πολιτισμού όλων των ειδικοτήτων.

Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι εύλογα μπορεί κανείς να αναρωτηθεί για ποιο λόγο ένας συνδικαλιστικός φορέας του Υπουργείου βρίσκεται σήμερα στις έξι το πρωί σε Συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Ανέφερε ότι όλα τα μέλη καταλαβαίνουν ότι δεν βρίσκονται εκεί για να εκφέρουν επιστημονική άποψη, η οποία θα επηρεάσει το Όργανο. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει, διότι δεν έχουν ούτε αυτή τη δυνατότητα, ούτε αυτή την ικανότητα και όχι μόνο για την παρούσα διαδικασία, αλλά και στην προηγούμενη φάση, όταν δηλαδή το θέμα εξετάστηκε το 2017. Τότε, οι ίδιοι ζήτησαν να τους δοθούν οι μελέτες, ώστε να εκπονήσουν με το επιστημονικό τους τμήμα μία εργασία, αλλά αυτές ποτέ δεν δόθηκαν. Κατόπιν, έμαθαν ότι το 2017 δεν υπήρχε καμία μελέτη.

Οπότε, η παρουσία τους στο Συμβούλιο, επεσήμανε ο κ. Τσακοπιάκος, οφείλεται στον σεβασμό που αισθάνονται απέναντι στον θεσμό του ΚΑΣ και στον ρόλο των μελών του. Θεωρούν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εργαλειοποιηθεί ο θεσμός του ΚΑΣ, όπως συνέβη κατά το προηγούμενο διάστημα. Και αυτό δεν συνέβη μόνο στο ΚΑΣ, αλλά και σε μία σειρά από άλλους φορείς. Επισημαίνει, επίσης, ότι όλα τα μέλη του ΚΑΣ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ίδιοι θα στηρίξουν την απόφαση που θα πάρουν.

Ούτως ή άλλως θεωρεί ότι τα μέλη του ΚΑΣ δεν υποκύπτουν σε πιέσεις και εκβιασμούς συμφερόντων μικροκομματικών οφελών. Δηλαδή, εξηγεί ο κ. Τσακοπιάκος αυτό που γινόταν κατά κόρον το προηγούμενο διάστημα να μην συνεχίσει να συμβαίνει».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Ημερίδα για τις νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ: Να μπει τέλος στους διωγμούς πιστών στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα