Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του ρατσισμού έχουν συγκεντρώθηκαν χθες σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την Αγγλία μετά από μια εβδομάδα διαδηλώσεων κατά των μεταναστών, αναφέρει το BBC.
Οι συγκεντρώσεις σε τοποθεσίες όπου αναμένονταν διαδηλώσεις κατά της μετανάστευσης – συμπεριλαμβανομένου του βόρειου Λονδίνου, του Μπρίστολ και του Νιούκαστλ – ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, με τους αντιδιαδηλωτές οι οποίοι φώναζαν πως «οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ» να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πλήθους.
Η αστυνομία είχε προετοιμαστεί για περαιτέρω βία, με χιλιάδες αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί και περισσότερα από 100 γεγονότα να αναμένονται.
Οι ταραχές πυροδοτήθηκαν από την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο ότι ο ύποπτος για το θανατηφόρο μαχαίρωμα τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ στις 29 Ιουλίου ήταν ένας μουσουλμάνος αιτών άσυλο.
Την Τετάρτη, σε κεντρικούς δρόμους σε όλη την Αγγλία, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων τα έκλεισαν νωρίς και καλύψαν τις βιτρίνες τους.
Οι δικηγόροι που εργάζονται σε θέματα μετανάστευσης είχαν ενημερωθεί από την αστυνομία να εργάζονται από το σπίτι αφού οι λίστες των εταιρειών δικηγόρων και των συμβουλευτικών πρακτορείων κοινοποιήθηκαν σε ηλεκτρονικές ομαδικές συνομιλίες ως πιθανοί στόχοι.
Ωστόσο, ενάντια στις προβλέψεις, μόνο λίγες συλλήψεις αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι διαδηλώσεις πέρασαν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικά σε μέρη της Αγγλίας:
Στο Λίβερπουλ, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από ένα γραφείο υπηρεσιών ασύλου, του οποίου τα παράθυρα είχαν κλειστεί προληπτικά, για να στηρίξουν πρόσφυγες και μετανάστες
Thousands turn out in Liverpool to stand against racism.
— Howard Beckett (@BeckettUnite) August 7, 2024
All across the country.
From Newcastle to Liverpool, to Bristol, to London, to Brighton.
People are saying:
No to racism
No to violence
Yes to unity.
The racists cannot win.
They will not win.pic.twitter.com/vbVuGATeFf
Στο Λονδίνο, η Μητροπολιτική Αστυνομία ανέφερε ότι χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στο Γουολθαμστόου και στο Νορθ Φίντσλεϊ, οι οποίες «ολοκληρώθηκαν χωρίς σοβαρά επεισόδια».
Walthamstow said no to racism pic.twitter.com/MuagWDy0dr
— Esheru (@EsheruKwaku) August 7, 2024
Περίπου 1.500 αντιδιαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μπρίστολ, όπου οι δρόμοι γέμισαν με συνδικαλιστές, αντιφασίστες και μέλη της μαύρης και ασιατικής κοινότητας.

Στο Μπράιτον, οκτώ διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από ένα κτίριο που πίστευαν ότι στεγάζει το γραφείο ενός δικηγόρου ειδικευμένου στην ιθαγένεια και το προσφυγικό δίκαιο, αλλά περικυκλώθηκαν από 2.000 αντιδιαδηλωτές και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ένα κτίριο που περικυκλώθηκε από την αστυνομία, αναφέρει το BBC.
Queens Road in Brighton. Probably thought we'd be a soft touch down here. For all the statements from govt and police, NOTHING speaks louder than this. Big msg to Farage, Tice and Yaxley-Lennon if they thought mobilisation of the feral class was going to achieve critical mass 😂 pic.twitter.com/oAxxt0jmab
— Digame (@Undospies) August 7, 2024
Στο Νιούκαστλ, περίπου 1.000 αντιδιαδηλωτές, κυρίως μουσουλμάνοι, κατέλαβαν το πεζοδρόμιο μπροστά από μια επιχείρηση υπηρεσιών μετανάστευσης που περιλαμβανόταν στη λίστα με τους πιθανούς στόχους.
Ένα επαληθευμένο βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζει θαμώνες των παμπ να αγκαλιάζουν τους μουσουλμάνους στους δρόμους της πόλης του Άκρινγκτον.
Στο Σαουθάμπτον, 300 με 400 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γκρόσβενορ, φωνάζοντας «ρατσιστές πηγαίνετε σπίτι» και «ο ρατσισμός έξω από τους δρόμους μας». Περίπου 10 διαδηλωτές κατά της μετανάστευσης έφτασαν επίσης στην περιοχή, με τις δύο ομάδες να κρατούνται χωριστά από την αστυνομία και να λαμβάνει χώρα μία σύλληψη.
Συνολικά, έχουν γίνει περισσότερες από 400 συλλήψεις σε σχετιζόμενες με τις ταραχές που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα.
Περισσότερα από 140 άτομα έχουν κατηγορηθεί και ορισμένα έχουν ήδη καταδικαστεί και υποστεί ποινές.
Τρεις άνδρες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για το ρόλο τους σε βίαιη αναταραχή στο Σάουθπορτ και στο Λίβερπουλ.
Αναταραχή αναφέρθηκε στο Κρόιντον του Νότιου Λονδίνου, αλλά η Μητροπολιτική Αστυνομία ανέφερε ότι δεν συνδέεται με διαδηλώσεις. Περίπου 50 άτομα συγκεντρώθηκαν, πετώντας αντικείμενα στο δρόμο και μπουκάλια στους αστυνομικούς, δήλωσε η αστυνομία. Έγιναν οκτώ συλλήψεις.
Η αστυνομία δέχτηκε επίσης επίθεση στο Μπέλφαστ, όπου άναψαν φωτιές και εκτοξεύτηκαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.
Νωρίτερα την Τετάρτη, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Άντζελα Ρέινερ επισκέφθηκε το Holiday Inn Express στο Ρόδερχαμ, ένα ακόμα ξενοδοχείο που φιλοξενεί αιτούντες άσυλο που δέχτηκε επίθεση την Κυριακή.
Υποσχέθηκε ότι όσοι εμπλέκονται σε ταραχές θα «βρεθούν ενώπιον του νόμου» και προέτρεψε τους ανθρώπους να «απέχουν από αυτό».
Deputy PM, Angela Rayner denounces far-right rioters on visit to Rotherham and accuses Robert Jenrick of 'stirring up' problems. She stressed that online and offline criminality will be met with the courts and the law.https://t.co/vBHHHFoAgG pic.twitter.com/KiKxpmTbj1
— Sky News (@SkyNews) August 7, 2024
Ερωτηθείσα εάν οι διαδηλωτές είχαν εύλογες ανησυχίες για τη μετανάστευση, είπε: «Το να βγαίνεις στους δρόμους, να πετάς αντικείμενα στην αστυνομία, να επιτίθεσαι σε ξενοδοχεία όπως αυτό δεν είναι θεμιτό παράπονο. Δεν είναι ο τρόπος που κάνουμε πολιτική σε αυτή τη χώρα. Και κανείς δεν πρέπει να το αποδέχεται αυτό. Είναι αλητεία, είναι βία».
Η βρετανική αστυνομία αναμένεται να παραμείνει σε ετοιμότητα για το «άμεσο μέλλον», συμπεριλαμβανομένου του διαστήματος από το Σαββατοκύριακο «και έπειτα», σύμφωνα με τον βοηθό αρχηγό αστυφύλακα Μαρκ Γουίλιαμς.
Σύμφωνα με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ο Βασιλιάς Κάρολος ενημερώνεται καθημερινά για την κατάσταση σε όλη τη χώρα, αλλά δεν αναμένεται να κάνει παρεμβάσεις ή επισκέψεις σε σημεία έντασης.
Διαβάστε ακόμα:
