ΑΘΗΝΑ
08:50
|
21.09.2024
Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ακύρωσε το ταξίδι του στην Κεντρική Ασία μετά τη χθεσινή σεισμική δόνηση των 7,1 Ρίχτερ.
«Η πιθανότητα ενός νέου μεγάλου σεισμού είναι υψηλότερη από το κανονικό, αλλά αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ότι σίγουρα θα συμβεί μεγάλος σεισμός», ανέφερε η JMA
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα ακύρωσε την προγραμματισμένη του επίσκεψη σε χώρες της Κεντρικής Ασίας, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος ενός «μεγασεισμού» στις ακτές του Ειρηνικού είχε αυξηθεί μετά την χθεσινή σεισμική δόνηση των 7,1 Ρίχτερ στο νοτιοδυτικό νησί Κιουσού, κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν οκτώ άτομα.

Ο Κισίντα επρόκειτο να αναχωρήσει σήμερα, Παρασκευή, για το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Μογγολία, και να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή πέντε χωρών της περιοχής, αλλά ανακοίνωσε την ακύρωση των σχεδίων του, ώστε η κυβέρνηση να προετοιμαστεί για οποιοδήποτε ενδεχόμενο, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NHK.

«Ως πρωθυπουργός με την υψηλότερη ευθύνη για τη διαχείριση κρίσεων, αποφάσισα να μείνω στην Ιαπωνία για τουλάχιστον μία εβδομάδα», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται «ιδιαίτερα ανήσυχοι», αφού η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA) εξέδωσε την πρώτη γνωμάτευση βάσει ενός νέου συστήματος που ξεκίνησε να λειτουργεί μετά τον σεισμό των 9 Ρίχτερ το 2011 που προκάλεσε θανατηφόρο τσουνάμι και πυρηνική καταστροφή και άφησε πίσω του περίπου 18.500 νεκρούς.

«Η πιθανότητα ενός νέου μεγάλου σεισμού είναι υψηλότερη από το κανονικό, αλλά αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ότι σίγουρα θα συμβεί μεγάλος σεισμός», ανέφερε η JMA. Η προειδοποίηση αφορά το Nankai Trough, μια τάφρο μήκους 800 χιλιομέτρων στον βυθό του Ειρηνικού, όπου συναντώνται δύο τεκτονικές πλάκες και όπου προηγούμενοι σεισμοί έχουν προκαλέσει γιγάντια τσουνάμι.

Καθισμένο πάνω σε τέσσερις μεγάλες τεκτονικές πλάκες, το ιαπωνικό αρχιπέλαγος των 125 εκατομμυρίων ανθρώπων αντιμετωπίζει περίπου 1.500 σεισμούς κάθε χρόνο, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μικρής έντασης.

Ακόμη και με μεγαλύτερες δονήσεις, οι συνέπειες συνήθως περιορίζονται, χάρη στις προηγμένες τεχνικές κατασκευής των κτιρίων και τις καλά εξασκημένες διαδικασίες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει, προηγουμένως, ότι υπάρχει περίπου 70% πιθανότητα μεγασεισμού μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, που θα μπορούσε να επηρεάσει ένα μεγάλο τμήμα της ακτογραμμής του Ειρηνικού της Ιαπωνίας και να απειλήσει περίπου 300.000 ζωές στο χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πόλη αλλάζει μαζί με τη σεξουαλικότητα

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα