ΑΘΗΝΑ
01:06
|
20.09.2024
Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας δεν επιθυμεί νέες εκλογές καθώς ισχυρίζεται επίσης ότι κέρδισε στην αναμέτρηση της 28ης Ιουλίου και οι ΗΠΑ την αναγνωρίζουν ως νικήτρια.
Οι πρόεδροι Λούλα, Μαδούρο και Μπάιντεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την Πέμπτη φαίνεται να υποστήριξε τη διενέργεια νέων εκλογών στη Βενεζουέλα, αφού ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, επίσης υποστήριξε την ιδέα, την οποία απορρίπτουν τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας. Η αντιπολίτευση δεν επιθυμεί νέες εκλογές ισχυριζόμενη επίσης ότι κέρδισε στην αναμέτρηση της 28ης Ιουλίου.


Ο Μπάιντεν βρέθηκε ενώπιον δημοσιογράφων μετά την πρόταση του Λούλα ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, θα μπορούσε να προκηρύξει νέες εκλογές με διεθνείς παρατηρητές ως πιθανή λύση για την πολιτική κρίση που επικρατεί στη χώρα αφότου η αντιπολίτευση και οι ΗΠΑ αμφισβήτησαν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης:


Ερωτηθείς εάν υποστηρίζει νέες εκλογές στη Βενεζουέλα, ο Μπάιντεν απάντησε «το υποστηρίζω».


Ο Μπάιντεν «μιλούσε για τον παραλογισμό του Μαδούρο και των εκπροσώπων του που δεν ξεκαθαρίζουν τις εκλογές της 28ης Ιουλίου», δήλωσε αργότερα εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας προσπαθώντας να ανασκευάσει κομψά το σχόλιο του Μπάιντεν.


Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι είναι «πολύ σαφές» ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονζάλες κέρδισε τις εκλογές.

Διαβάστε ακόμα:


Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας για τη δήλωση Μπάιντεν είπε ότι η θέση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει και η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της περιοχής ζητούν από τον Μαδούρο να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα και να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών.



Ο Μαδούρο απέρριψε τα σχόλια του Μπάιντεν, όπως και του Λούλα, λέγοντας ότι, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βραζιλία είχαν αμφισβητούμενες εκλογές, η Βενεζουέλα απέφυγε να εμπλακεί.


«Απορρίπτω απολύτως το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να γίνουν η εκλογική αρχή της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Μαδούρο στην κρατική τηλεόραση. «Ο Μπάιντεν έδωσε μια παρεμβατική γνώμη για τα εσωτερικά ζητήματα της Βενεζουέλας… μισή ώρα μετά το μάζεψαν».


Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Μαρία Κορίνα Ματσάντο απέκλεισε κι από τη μεριά της την πρόταση Μπάιντεν και Λούλα.
«Οι εκλογές έγιναν ήδη», είπε η Ματσάντο σε δημοσιογράφους από την Αργεντινή και τη Χιλή σε βιντεοκλήση αργότερα την Πέμπτη. «Πρέπει να γίνει γνωστό στον Μαδούρο ότι το κόστος της παραμονής του [στην εξουσία] αυξάνεται κάθε μέρα που περνάει».


Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν επίσης αποκλείσει προηγουμένως το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα