ΑΘΗΝΑ
17:58
|
19.09.2024
Αυτή τη βδομάδα καταγράφηκε ο θάνατος 35 ατόμων, ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων τις άλλες 4 βδομάδες ήταν 39. Επαγρύπνηση για ιό mpox.
ΕΟΔΥ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία σχετική σταθεροποίηση παρουσιάζουν αυτή τη βδομάδα τα θετικά κρούσματα SARS-CoV2 και της λοίμωξης του κορονοϊού COVID-19 στη χώρα.

Σύμφωνα με σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ, αυτή τη βδομάδα καταγράφηκαν 817 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία της χώρας, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 803.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν εννέα, ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 12.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 20.

Καταγράφηκε επίσης ο θάνατος 35 ατόμων, ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 39.

Το επικρατούν στέλεχος κατά τις τελευταίες εβδομάδες είναι το ΒΑ.2.86 που φέρει έστω μία από τις μεταλλάξεις F456L και R346T.

Αυτή η κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών δεν έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε τρείς από τις εννέα περιοχές που ελέγχθηκαν και αύξηση επίσης σε τρεις. Σταθεροποίηση καταγράφηκε σε τρεις περιοχές.

Επαγρύπνηση στην Ελλάδα για την ευλογιά των πιθήκων, mpox

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας για την πρόληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων Mpox (ευλογιά των πιθήκων). Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη κρούσματα ενδέχεται να εμφανιστούν στη χώρα μας.

«Δεν υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τον γενικό πληθυσμό, αλλά για ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνονται ήδη συγκεκριμένα μέτρα προστασίας», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ ήδη έχουν οριστεί συγκεκριμένα κέντρα αναφοράς. Προσέθεσε ότι υπάρχει επάρκεια σε φάρμακα και εμβόλια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα πρόκληση δημόσιας υγείας.

Στις 14 Αυγούστου 2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την επιδημία Mpox στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και στις γειτονικές με εκείνη χώρες ως επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας με διεθνές ενδιαφέρον (Public Health Emergency of International Concern).

Στην κίνηση αυτή προέβη ο ΠΟΥ λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην ΛΔΚ και της ανίχνευσης κρουσμάτων σε 4 γειτονικές χώρες (Μπουρούντι, Κένυα, Ρουάντα, Ουγκάντα) ενός νέου στελέχους του ιού που ανήκει στη φυλογενετική ομάδα Ιb. Επιπλέον το νέο στέλεχος στη ΛΔΚ εμφανίζεται με αυξημένη σοβαρότητα νόσου και αναφερόμενη θνητότητα μεταξύ 3% και 4%. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναφερόμενη θνητότητα αντανακλά τις συνθήκες στη συγκεκριμένη χώρα και τη σημαντική υποδήλωση των ήπιων σε βαρύτητα κλινικών μορφών του νοσήματος.

Στις 14/08/2024 δηλώθηκε το πρώτο κρούσμα Mpox φυλογενετικής ομάδας Ιb στην Ευρώπη σε ταξιδιώτη από την Αφρική.

Η μετάδοση του νοσήματος από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται κυρίως μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος και μετά από παρατεταμένη στενή επαφή σε μικρή απόσταση και σπανιότερα από μολυσμένα αντικείμενα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απάτη ΕΟΠΥΥ: Στη φυλακή ο «Μισέλ» που διακινούσε φάρμακα

Γεωργιάδης: Συνταγογραφήσεις με Κωδικό Μιας Χρήσης… σαν τις τραπεζικές συναλλαγές

Ig Nobel και Επιστήμες: Ανύπαρκτοι υπερεκατοντούτεις, Περιστέρια πύραυλοι και Πρωκτική αναπνοή

Σουδάν: Στους 315 οι νεκροί από τη χολέρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα