ΑΘΗΝΑ
23:46
|
19.09.2024
«Η επιδημία mpox είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα», λέει αξιωματούχος της IFRC.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Διεθνής Ομοσπονδία των Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) δήλωσε την Παρασκευή ότι εντείνει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της έξαρσης των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων (mpox) σε όλη την Αφρική.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της:

Η IFRC βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της επιδημίας mpox στην Αφρική, με εκτεταμένη εμπειρία στη διαχείριση προηγούμενων επιδημιών ασθενειών, όπως ο Έμπολα και το COVID-19.

Πριν λίγες μέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής (ΚΕΕΛΠΝΟ της Αφρικής) κήρυξαν την επιδημία mpox ως έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς και ηπειρωτικού ενδιαφέροντος.

Η IFRC δήλωσε ότι διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο με περισσότερους από 4 εκατομμύρια εθελοντές και 14.000 υπαλλήλους σε όλη την ήπειρο και το δίκτυό τους παρέχει κρίσιμη υποστήριξη στις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης με βάση την κοινότητα, της επικοινωνίας κινδύνου και της εμπλοκής της κοινότητας και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Ο περιφερειακός διευθυντής της IFRC, Μοχάμμεντ Ομέρ Μουχιέρ, δήλωσε:

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων mpox στην Αφρική είναι βαθιά ανησυχητική και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Αυτό δεν είναι απλώς ένα τοπικό ζήτημα- είναι μια ηπειρωτική απειλή που απαιτεί άμεση και συντονισμένη δράση.

Ο Μουχιέρ ανέφερε ότι από πέρυσι, η IFRC συνεργάζεται με τις τοπικές ομάδες της στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για την υποστήριξη των κοινοτήτων που έχουν πληγεί από τον ιό mpox, αλλά τώρα πρέπει να γίνουν περισσότερα, σε στενή συνεργασία με τα κινητοποιημένα Υπουργεία Υγείας, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται και επεκτείνεται γρήγορα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ της Αφρικής, το 2024 έχουν αναφερθεί 17.541 κρούσματα mpox σε 12 χώρες της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων 517 θανάτων.

Η επιδημία έχει αναφερθεί στη Νότια Αφρική, την Κένυα, τη Ρουάντα, την Ουγκάντα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Άλλες χώρες με αναφερόμενα περιστατικά περιλαμβάνουν, το Μπουρούντι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Κονγκό Μπραζαβίλ, το Καμερούν και τη Νιγηρία. Ο ιός έχει επίσης ανιχνευθεί στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Λιβερία.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής αναφέρει ότι αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 160% μέχρι το τέλος Ιουλίου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η ΛΔ Κονγκό έχει αναφέρει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, αντιπροσωπεύοντας το 96% και το 97% των θανάτων.

Η IFRC έχει ζητήσει αυξημένη παγκόσμια υποστήριξη για τον περιορισμό της επιδημίας μέσω της αυξημένης πρόσβασης σε εξετάσεις, θεραπεία και εμβόλια για τους πληθυσμούς που διατρέχουν κίνδυνο σε ολόκληρη την ήπειρο, μαζί με τη συνεχή δράση με βάση την κοινότητα, η οποία βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των δράσεων αντιμετώπισης της επιδημίας.

Ο Μπρόνβουιν Νίκολ, ανώτερος αξιωματικός της IFRC για τη δημόσια υγεία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ότι η επιδημία mpox είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα.

Οι ελλείψεις σε δοκιμές, θεραπεία και εμβόλια απαιτούν μια συντονισμένη παγκόσμια απάντηση, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης πρόσβασης σε αποθέματα εμβολίων στην Αφρική. Μια ενιαία προσπάθεια είναι απαραίτητη για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών και την αποτροπή άσκοπου πόνου και θανάτου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα