ΑΘΗΝΑ
18:45
|
19.09.2024
Ένας 33χρονος από τη Μανίλα παρουσίασε πυρετό και εξάνθημα, χωρίς να έχει ταξιδέψει το εξωτερικό.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρύξει ο ΠΟΥ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα νέο κρούσμα του ιού mpox (Ευλογιά των Πιθήκων), το πρώτο στη χώρα από τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσαν σήμερα Δευτέρα οι υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει παγκόσμια επαγρύπνηση.

Ο ασθενής, ένας 33χρονος από τη Μανίλα που εμφάνισε πυρετό και εξανθήματα, δεν έχει σύμφωνα με τις Αρχές ιστορικό ταξιδιών στο εξωτερικό, κάτι που οδηγεί τις εκτιμήσεις σε ενδημικότητα της νόσου.

«Ο ιός mpox είναι ανάμεσά μας. Αυτή είναι μια προειδοποίηση για όλους», είπε ο υπουργός Υγείας Τέντι Χερμπόσα στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι εννέα κρούσματα του ιού εντοπίστηκαν επίσης το 2023, ενώ σημείωσε πως δεν θα εφαρμοστούν μέτρα συνοριακών ελέγχων παρόμοια με εκείνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Καθώς οι υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων περιμένουν την αλληλουχία των αποτελεσμάτων του τεστ για να προσδιορίσουν ποιος τύπος στελέχους έχει εντοπιστεί στη χώρα, η νέα μορφή του ιού έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία καθώς φαίνεται να εξαπλώνεται εύκολα μέσω της καθημερινής στενής επαφής.

Την Τετάρτη, ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία, την υψηλότερη μορφή συναγερμού, μετά από ένα ξέσπασμα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό που εξαπλώθηκε σε γειτονικές χώρες.

Την Πέμπτη, η Σουηδία ανέφερε το πρώτο της κρούσμα mpox clade I, μιας ιογενούς λοίμωξης που εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και αποτελεί μια πιο επικίνδυνη παραλλαγή του γνωστού mpox. Είναι η πρώτη περίπτωση της παραλλαγής εκτός Αφρικής και οι ειδικοί φοβούνται για περισσότερα κρούσματα στην περιοχή τις επόμενες ημέρες.

Το Πακιστάν επιβεβαίωσε την Παρασκευή τουλάχιστον ένα κρούσμα του ιού mpox σε ασθενή που είχε επιστρέψει από χώρα της Μέσης Ανατολής, αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν ακόμη το στέλεχος.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δολοφονία Κατσούρη: Ποινικές διώξεις για κακούργημα σε πέντε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ

Το σχολείο Ius Scholae και τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μελόνι

Σερ Τζαμπατζής ο Κιρ Στάρμερ, λένε στη Βρετανία, μετά τα ακριβά δώρα ενόψει λιτότητας

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα