Το Ισραήλ δέχεται την πρόταση των ΗΠΑ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τους ομήρους και είναι καθήκον της Χαμάς να τη δεχθεί δήλωσε απόψε στο Τελ Αβίβ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ολοκληρώνοντας τον κύκλο συναντήσεων που είχε από το βράδυ της Κυριακής με Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων οι ΗΠΑ αποδέχονται «την προσέγγιση» του Ισραήλ στο θέμα του «Διαδρόμου της Φιλαδέλφεια» που βρίσκεται στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο και έχει καταλάβει ο ισραηλινός στρατός από τις 6 Μαΐου.
«Οι Αμερικανοί δεν απέρριψαν την στρατηγική λογική του Ισραήλ» δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα The Times of Israel Ισραηλινός αξιωματούχος που είχε γνώση της μεσημεριανής συνάντησης Νετανιάχου-Μπλίνκεν που κράτησε περίπου τρεις ώρες.
BREAKING: HUGE Win for Biden /Harris Administration :
— Brian Krassenstein (@krassenstein) August 19, 2024
US Secretary of State Antony Blinken says Netanyahu has just accepted the latest U.S. proposal on a Gaza ceasefire deal. pic.twitter.com/MPxtXjVj7N
Ο αξιωματούχος αυτός «εξήγησε» πως οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να φύγουν «τελείως» από εκεί γιατί «δεν μπορούμε να βεβαιωθούμε πως μπορεί να επιστρέψουμε εάν χρειαστεί λόγω διεθνούς πίεσης».Τόνισε πάντως πως οι «προσπάθειες» θα συνεχιστούν αυτή τη βδομάδα ώστε να βρεθεί «λύση» που θα «προστατεύει τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ».Ο ίδιος απέρριψε την ιδέα πως μία εκεχειρία θα αποτρέψει ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ λέγοντας «πως ο πρωθυπουργός εκτιμά πως το Ιράν θα δοκιμάσει οπωσδήποτε να επιτεθεί στο Ισραήλ» και πως «το Ιράν ενδιαφέρεται για το τέλος του πολέμου ώστε η Χαμάς να επιβιώσει».
Τι είπε ο Μπλίνκεν για τη διαπραγμάτευση
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε απόψε στο Τελ Αβίβ ο Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε πως οι ΗΠΑ ποτέ δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειες για συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωση ομήρων «αλλά κάθε μέρα που περνά και δεν υπάρχει συμφωνία δύο πράγματα συμβαίνουν: περισσότεροι όμηροι μπορεί να χαθούν και να μεσολαβήσουν γεγονότα που μπορεί να κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα, αν όχι αδύνατα».
«Βλέπουμε τη συγκυρία ως την πιο καλή ευκαιρία για να φθάσουμε στη γραμμή τερματισμού. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ αλλά όσο περισσότερο κρατά αυτό, τόσο περισσότερο πάλι οι όμηροι θα υποφέρουν και πιθανώς χαθούν» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν ο Νετανιάχου αποδέχθηκε «οριστικά» τη συμφωνία εκεχειρίας στο πλαίσιο συμφωνίας ή φοβάται πως ο Νετανιάχου θα υποβάλλει νέες απαιτήσεις, ο Μπλίνκεν απάντησε πως η «γεφυροποιός πρόταση» των ΗΠΑ αντανακλά μία συμφωνία εκεχειρίας που ο «Πρόεδρος Μπάιντεν δημοσιοποίησε τον Μάιο φέροντας ενσωματωμένη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ξεκαθαρίζει αυτή τη διαδικασία σε φάσεις: Η πρώτη φάση εκεχειρίας θα κρατήσει 6 βδομάδες, οπότε θα ελευθερωθούν όμηροι με αντάλλαγμα απελευθέρωση κρατουμένων, και θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τις απαραίτητες συνθήκες διαρκούς εκεχειρίας».
Ακολούθως ο Μπλίνκεν ανέφερε πως η «γεφυροποιός» πρόταση που παρουσίασαν οι ΗΠΑ την Παρασκευή «επιχειρεί να κλείσει κάποια κενά ή να διευκρινίσει διαφορετικά τμήματα της συμφωνίας που χρειάζονται διευκρινήσεις».
Τόνισε πως ο Νετανιάχου θα στείλει την υψηλόβαθμη ομάδα διαπραγματευτών στη Ντόχα ή στο Κάιρο «για να προσπαθήσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία».
Πετούν τη μπάλα στη Χαμάς
Σε εκείνο το σημείο, ο Μπλίνκεν κάλεσε τη Χαμάς και την ηγεσία της «αν πραγματικά νοιάζεται για τον παλαιστινιακό λαό, που υποστηρίζει πως κατά κάποιο τρόπο τον εκπροσωπεί, τότε να πει ναι στη συμφωνία και να δουλέψει σε σαφή σημεία κατανόησης για το πώς θα εφαρμοστεί».
Ο Μπλίνκεν επέμεινε στη συνέχεια να επιρρίπτει ευθύνη αποκλειστικά στη Χαμάς για την έναρξη και τη συνέχιση του πολέμου αδιαφορώντας για τον 16ετή ισραηλινό στυγνό οικονομικό, εμπορικό και απάνθρωπο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και για την επιδείνωση της βίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης.
Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως θα συνεχίσει αύριο, Τρίτη, 20 Αυγούστου, τις προσπάθειες για συμφωνία αύριο σε Αίγυπτο και Κατάρ, τονίζοντας πως δεν είναι σε θέση να μαντέψει τις τελικές προθέσεις της Χαμάς.
Καταλήγοντας τόνισε πως τελικά το Ισραήλ (παρά τις αρχικές αρνήσεις σε αιτήματα οργανώσεων του ΟΗΕ) ενέδωσε στις πιέσεις και συμφωνεί να υποστηρίξει προσπάθειες εμβολιασμού των αμάχων της Γάζας κατά της πολιομυελίτιδας, ασθένειας που είχε εξαφανιστεί εδώ και περίπου 30 χρόνια, αλλά επανήλθε λόγω του καταστροφικού πολέμου.