ΑΘΗΝΑ
08:43
|
20.09.2024
Προσωρινή λύση στην κρίση αναμένεται να δοθεί τη Δευτέρα, όταν θα αρχίσει η λήψη άνω των 30.000 τόνων πετρελαίου στο λιμάνι της Βηρυτού.
Τα γραφεία της Εταιρίας Ηλεκτρισμού στη Βηρυτό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εξέλιξη παραμένει στον Λίβανο το μπλακάουτ στην ηλεκτροδότηση μετά την εξάντληση των αποθεμάτων καυσίμων της κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού Electricite du Liban το περασμένο Σαββατοκύριακο. Έκτοτε, σταμάτησε η ηλεκτροδότηση όχι μόνο εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και των λιμανιών της χώρας, των φυλακών, των κρατικών νοσοκομείων, των σταθμών ύδρευσης και των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, καθώς και του διεθνούς αεροδρομίου της Βηρυτού που επαναλειτούργησε τη Δευτέρα με γεννήτριες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εμιρατινής εφημερίδας The National η εξάντληση των καυσίμων της κρατικής  εταιρίας ηλεκτρισμού του Λιβάνου οφείλεται στην επαναδιαπραγμάτευση του τεράστιου χρέους της στο Ιράκ, από όπου προμηθεύεται καύσιμα. Υπολογίζεται πως τα χρέη της εταιρίας ηλεκτρισμού στο Ιράκ ανέρχονται την τελευταία τριετία σε τουλάχιστον 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ιρακινός αξιωματούχος μιλώντας στην The National ανέφερε πως οι αρχές της κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού του Λιβάνου «δεν έχει λεφτά να πληρώσει ούτε ένα δολάριο για τα χρωστούμενα». Προς το παρόν, το ζήτημα βρήκε μία προσωρινή λύση καθώς η ιρακινή κυβέρνηση φέρεται να συμφώνησε (μετά την έναρξη του μπλακάουτ στον Λίβανο) να κάνει έκπτωση και να ξαναρχίσει τις αποστολές πετρελαίου με την πρώτη να αναμένεται τη Δευτέρα, 26 Αυγούστου.

Την Πέμπτη έφθασε ανοικτά του Λιβάνου αλγερινό τάνκερ με πάνω από 30.000 τόνους πετρελαίου σε ένδειξη αλληλεγγύης του Προέδρου της Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν μερικές βδομάδες πριν τις αλγερινές προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, η αποστολή των καυσίμων στην πράξη δεν θα αρχίσει πριν την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Λιβανέζος υπουργός Ενέργειας, Ουαλίντ Φαγιάντ, ευχαρίστησε την Κυριακή την Αλγερία για την «συνεισφορά της στην διάσωση του Λιβάνου και στην παροχή βοήθειας στην κρίση, ακριβώς όπως έκανε και το αδελφό Ιράκ».

Ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου

Ωστόσο, οι βοήθειες Αλγερίας και Ιράκ είναι προσωρινές λύσεις. Τα προγράμματα εκσυγχρονισμού και μείωσης του λειτουργικού κόστους της κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού στον Λίβανο που καταστρώθηκαν μετά την έναρξη της άσχημης (και συνεχιζόμενης) χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2019, δεν προχωρούν, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και της ντόπιας πολιτικής και οικονομικής ελίτ.

Τα κεντρικά γραφεία της Κρατικής Εταιρίας Ηλεκτρισμού

Η διοίκηση της εταιρίας λοιδορείται  συχνά για φαινόμενα διαφθοράς και διασπάθισης κρατικού χρήματος.  Ωστόσο, ούτε αυτό είναι η βασική αιτία του ενεργειακού μπλακάουτ στον Λίβανο καθώς ένα μέρος του προβλήματος οφείλεται στον αμερικανικό «Νόμο του Καίσαρα» που επιβλήθηκε από την πρώην κυβέρνηση του Ντόναντ Τραμπ, απαγορεύει τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Συρία και επιβάλλει βαριές κυρώσεις σε όσους εμπλακούν σε τέτοιες δραστηριότητες, με πρώτη την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Άσαντ.

Ο Λίβανος χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα 2.000 ώς 2.500 MW. Το 2013 είχε δρομολογηθεί η υπογραφή συμβολαίου με την τουρκική ενεργειακή εταιρία Karadeniz Holding.

Όμως, αντί να αναζητήσει σοβαρές και μακροπρόθεσμες λύσεις στο εγχώριο ενεργειακό πρόβλημα, ο Λίβανος τα τελευταία χρόνια ενοικίασε δύο πλωτούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος με κόστος 1,5 δις. δολάρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

«Βασιλική» γαμήλια πρόκληση των Γλύξμπουργκ στο Βυζαντινό Μουσείο

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα