ΑΘΗΝΑ
11:54
|
21.09.2024
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2024, οι Αυστραλοί εργάζονταν κατά μέσο όρο 281 ώρες απλήρωτες υπερωρίες ετησίως.
Ανακούφιση σε εργαζόμενους που δέχονταν κλήσεις και μηνύματα από τους εργοδότες τους εκτός ωραρίου εργασίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανακούφιση σε εργαζόμενους που δέχονταν κλήσεις και μηνύματα από τους εργοδότες τους εκτός ωραρίου εργασίας προσφέρει στην Αυστραλία ο νέος νόμος που τους επιτρέπει να αγνοούν τις επικοινωνίες χωρίς τον φόβο κυρώσεων.

Ο νόμος για το «δικαίωμα αποσύνδεσης», που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο και τέθηκε σήμερα σε ισχύ, κρίθηκε απαραίτητος καθώς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2024, οι Αυστραλοί εργάζονταν κατά μέσο όρο 281 ώρες απλήρωτες υπερωρίες ετησίως.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η συγκεκριμένη νομοθεσία, παρόμοια με εκείνη που ισχύει σε περισσότερες από 20 χώρες, κυρίως στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, δεν απαγορεύεται στους εργοδότες να επικοινωνούν με τους εργαζομένους μετά το ωράριο εργασίας, αλλά το προσωπικό διατηρεί το δικαίωμα να μην απαντήσει, εκτός εάν η άρνησή κριθεί παράλογη.

Προβλέπει, επίσης, ότι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσπαθούν να επιλύουν τις διαφορές μεταξύ τους και εάν αυτό δεν είναι εφικτό θα παρεμβαίνει Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας (FWC) η οποία θα έχει το δικαίωμα να επιβάλει στον εργοδότη να σταματήσει να επικοινωνεί με τον εργαζόμενο σε ώρες εκτός εργασίας, ενώ αν κρίνει ότι η άρνηση ενός υπαλλήλου να απαντήσει είναι παράλογη, μπορεί να τον διατάξει να το πράξει.

Η συγκεκριμένη νομοθεσία «θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να αρνηθούν τα παράλογα αιτήματα, εκτός ωραρίου και θα επιφέρει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», ανακοίνωσε το Αυστραλιανό Συμβούλιο Συνδικάτων, χαιρετίζοντας τη νέα ρύθμιση.

Παράλληλα, ειδικοί πιστεύουν ότι και για τους εργοδότες τα οφέλη θα είναι πολλαπλά καθώς ξεκούραστο προσωπικό, με καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, εκτιμάται πως θα είναι πιο αποδοτικό, θα δηλώνει σπανιότερα ασθένεια και θα είναι λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψει τη θέση του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιαπωνία: Δεκάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω πλημμυρών

Σρι Λάνκα: Πρώτες εκλογές μετά την απομάκρυνση Προέδρου το 2022

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ-Κληρώνει 14,5 εκ ευρώ την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα