ΑΘΗΝΑ
23:11
|
19.09.2024
Η μακρά πορεία πραγματοποιήθηκε παρά την απαγόρευσή της από τις αρχές, καθώς το Κίεβο κλιμακώνει τη δίωξη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες Ουκρανοί Ορθόδοξοι πιστοί έφτασαν την Κυριακή σε ένα μεγάλο μοναστήρι στα δυτικά της χώρας, αφού πορεύτηκαν για εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Η μακρά πορεία πραγματοποιήθηκε παρά την απαγόρευσή της από τις αρχές, καθώς το Κίεβο κλιμακώνει τη δίωξη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC), την οποία κατηγορεί ότι έχει δεσμούς με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και με πλάνα που κυκλοφόρησαν, ένα μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε κοντά στη Λαύρα του Ποτσάεφ στην ομώνυμη πόλη της περιφέρειας του Τερνόπιλ.

Η πομπή είχε ξεκινήσει τη Δευτέρα από την πόλη Καμιάνετς-Ποντίλσκιι, περίπου 200 χλμ. νοτιότερα. Τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πιστούς, ανέφεραν ότι ορισμένοι ενορίτες κατευθύνονταν προς τη Λαύρα για να προσευχηθούν για ειρήνη στην Ουκρανία στην εικόνα της Μητέρας του Θεού στο Ποτσάεφ.

Ωστόσο, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την πορεία, με την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Χμελνίτσκι να απαγορεύει οποιεσδήποτε μαζικές θρησκευτικές εκδηλώσεις από τις 16 έως τις 25 Αυγούστου. Δημοσιεύματα σε ΜΜΕ ανέφεραν ότι, την Τρίτη, η διαδρομή των προσκυνητών αποκλείστηκε στο χωριό Χεμερόβσκι, περίπου 50 χλμ. βόρεια του Καμιάνετς-Ποντίλσκιι.

Ο Αλεξάντρ Σόμπαν, επικεφαλής της τοπικής κοινότητας, είπε ότι η πομπή δεν επιτρεπόταν να περάσει μέσα από τον οικισμό και έτσι αναγκάστηκε να κάνει τον γύρο του. «Δεν έχω τίποτα εναντίον του Θεού, αλλά είμαι εναντίον της Ρωσικής Εκκλησίας», είπε, αναφερόμενος στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Διαβάστε επίσης:

Το Κίεβο κατηγορεί την UOC για δεσμούς με τη Ρωσία, παρόλο που διέκοψε όλους τους δεσμούς με το Πατριαρχείο Μόσχας αρκετές εβδομάδες μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η δίωξη της UOC, της μεγαλύτερης θρησκευτικής οργάνωσης της χώρας, ήρθε στο προσκήνιο το Σάββατο, όταν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο και επιτρέπει την απαγόρευση οποιασδήποτε θρησκευτικής ομάδας ύποπτης ότι έχει δεσμούς με τη Ρωσία. Το μέτρο θεωρείται ευρέως ως άμεση επίθεση στην UOC και της δίνει προθεσμία εννέα μηνών για να διακόψει όλους τους δεσμούς με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Σκεπτόμενος τους νόμους που υιοθετήθηκαν πρόσφατα στην Ουκρανία, φοβάμαι για την ελευθερία των πιστών», σχολίασε σχετικά ο Πάπας Φραγκίσκος.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα