ΑΘΗΝΑ
10:40
|
20.09.2024
Διατηρεί τις ίδιες κατηγορίες, αλλά λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που διεύρυνε την προεδρική ασυλία.
Για «γελοίο» νέο κατηγορητήριο, κάνει λόγο ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς που κατηγορούν τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, για παρέμβαση στις εκλογές του 2020, κοινοποίησαν ένα νέο αναθεωρημένο κατηγορητήριο, ως απάντηση στην πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε ότι οι πρόεδροι απολαμβάνουν ευρεία ασυλία από ποινικές διώξεις για επίσημες πράξεις κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Το νέο κατηγορητήριο, μειώθηκε από 45 σελίδες σε 36, αφαιρώντας τις αναφορές ενάντια στις οποίες έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφασή του του Ιουλίου, δηλαδή εκείνες της αλληλεπίδρασής του με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά διατηρεί τον πυρήνα των κατηγοριών, δηλαδή ότι ο Τραμπ επιχείρησε να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα και την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν.

Κατονομάζοντας τους συν-συνωμότες του Τραμπ, το αναθεωρημένο κατηγορητήριο αναφέρει ότι «κανείς δεν ήταν κυβερνητικός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια των συνωμοσιών και όλοι ενεργούσαν ως ιδιώτες». Τονίζει επίσης ότι ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς «ήταν επίσης υποψήφιος» στις εκλογές του 2020, σε μια προφανή προσπάθεια να γίνει διάκριση μεταξύ του επίσημου και του ανεπίσημου ρόλου του.

Το ανανεωμένο κατηγορητήριο προκάλεσε την αντίδραση του Τραμπ, μέσω του λογαριασμού του στο Truth Social.

«Σε μια προσπάθεια να αναστήσει ένα “νεκρό” κυνήγι μαγισσών στην Ουάσιγκτον, σε μια πράξη απελπισίας, και για να σώσει το πρόσωπό του, ο παράνομα διορισμένος “Ειδικός Σύμβουλος” διαταραγμένος Τζακ Σμιθ, έφερε ένα γελοίο νέο κατηγορητήριο εναντίον μου », έγραψε.

Πρόσθεσε δε, ότι η νέα έκδοση διατηρεί «όλα τα προβλήματα του παλιού κατηγορητηρίου» και ζήτησε να «απορριφθεί άμεσα».

Η επανασχεδιασμένη υπόθεση των εισαγγελέων, που εκτυλίσσεται στην Ουάσιγκτον, είναι μία από τις τέσσερις διώξεις που αντιμετωπίζει ο Ντόνλαντ Τραμπ. Ωστόσο, μόνο μία από αυτές έχει καταλήξει σε καταδίκη με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρεία να κρίνεται ένοχος, τον Μάιο, για 34 κατηγορίες για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων στη Νέα Υόρκη.

Ακόμη, όμως,  και αυτή η ετυμηγορία έχει τεθεί σε δυνητικό νομικό κενό ως αποτέλεσμα της πρόσφατης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που χορηγεί ευρεία ασυλία στις προεδρικές ενέργειες.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιερρακάκης: Επιμονή στη «λύση» συγχωνεύσεις τμημάτων-Ικανοποίηση… για τις αποβολές λόγω κινητών

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

«Βασιλική» γαμήλια πρόκληση των Γλύξμπουργκ στο Βυζαντινό Μουσείο

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα