ΑΘΗΝΑ
05:27
|
16.11.2024
Ίσως να είναι νωρίς για αυτή την ανακοίνωση, αλλά «υπήρξε θετική δοκιμή του πρώτου ουκρανικού βαλλιστικού πυραύλου», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου κατά την οποία ανακοίνωσε την δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουκρανία εκτόξευσε τον πρώτο της εγχώριας παραγωγής βαλλιστικό πύραυλο, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το Κίεβο ζητά από τους δυτικούς υποστηρικτές του εδώ και μήνες να του επιτρέψουν να χρησιμοποιεί πυραυλικά συστήματα ξένης κατασκευής για να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Ο Ουκρανός ηγέτης έκανε την ανακοίνωση σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. «Τι άλλες εξελίξεις υπάρχουν στην Ουκρανία; Νόμιζα ότι ήταν πολύ νωρίς για να μιλήσω γι’ αυτό, αλλά… υπήρξε θετική δοκιμή του πρώτου ουκρανικού βαλλιστικού πυραύλου. Συγχαίρω το στρατιωτικό–βιομηχανικό σύμπλεγμα μας για αυτό», είπε.

Ο Ζελένσκι αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, τεχνικές προδιαγραφές ή ακόμα και το όνομα του όπλου, αλλά είπε ότι ήθελε το κοινό «να γνωρίζει και να εκτιμά τους εγχώριους παραγωγούς άμυνας που εργάζονται όλο το 24ωρο».

Η ανακοίνωση ήρθε αφότου το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε το πυραυλικό drone Palyanitsa εναντίον ρωσικών στόχων. Ενώ πολλές προδιαγραφές αυτού του βλήματος είναι επίσης μυστικές, Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι εκτοξεύεται από το έδαφος και έχει βεληνεκές έως και 700 χλμ.

Η Ουκρανία εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πυραυλικά συστήματα που παρέχονται από τη Δύση, όπως τα αμερικανικού σχεδιασμού HIMARS και ATACMS. Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Κιέβου, τα δυτικά κράτη εξακολουθούν να μη του δίνουν -επίσημα τουλάχιστον- το πράσινο φως να χρησιμοποιήσει τα όπλα τους για να χτυπήσει τους περισσότερους στόχους σε διεθνώς αναγνωρισμένο ρωσικό έδαφος.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ επανέλαβε την Τρίτη ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ για «να υπερασπιστεί τον εαυτό της από διασυνοριακές επιθέσεις», αλλά τίποτα πέρα ​​από αυτό. Η Ουάσιγκτον επέτρεψε στο Κίεβο να πραγματοποιήσει τέτοιες επιθέσεις στα τέλη Μαΐου για να αντιμετωπίσει μια ρωσική επίθεση στην περιοχή του Χάρκοβο, για την οποία η Μόσχα είπε ότι αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός «υγειονομικής ζώνης» για την προστασία των αμάχων από τα ουκρανικά πλήγματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραιτήθηκε διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών

Η δηκτική εξήγηση της Ζαχάροβα για την άρνηση του Πάπα να επισκεφθεί το Παρίσι

Μία λογική λύση για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Παράγοντας επιρροής στη Μέση Ανατολή ο Τζάρεντ Κούσνερ, λέει το CNN

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα