ΑΘΗΝΑ
19:36
|
21.09.2024
Προβλέπεται η ριζική αναδιοργάνωση της ηγεσίας και των επιτελικών υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα.
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νομοσχέδιο με στόχο την αναδιάρθρωση του αρχηγείου και των επιτελικών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασε σήμερα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αστυνομικών αρχών ώστε να αρθούν στο ύψος των «σημερινών προκλήσεων».

Οι βασικοί πυλώνες του νομοσχεδίου είναι:

  1. Εκσυγχρονισμός του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με βάση το γαλλικό μοντέλο. Το αρχηγείο μετασχηματίζεται σε ανώτατη μορφή διοίκησης, επιτρέποντας κάθετη δομή ελέγχου και συντονισμού όλων των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας σε εθνικό επίπεδο.
  2. Αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας. Η Αστυνομική Ακαδημία αναβαθμίζεται με νέες δομές και εκπαιδευτικές μεθόδους, θέτοντας στο επίκεντρο την ποιότητα της εκπαίδευσης και τη διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού.

Ιδρύονται νέα ειδικά σχολεία για την εξειδικευμένη εκπαίδευση Ειδικών Φρουρών και Συνοριοφυλάκων, καθώς και του προσωπικού φύλαξης ευπαθών στόχων.

  • Αναδιοργάνωση επιτελικών υπηρεσιών. Δημιουργείται Διεύθυνση Επιτελικού Συντονισμού για στρατηγικό σχεδιασμό με χρήση νέων τεχνολογιών (Foresight) και σχεδιασμό επιχειρήσεων με βάση τον αντίκτυπο. Ιδρύεται Τμήμα Ανάλυσης Στατιστικών Δεδομένων για τεκμηριωμένο αστυνομικό προγραμματισμό (evidence-based policing). Συγχωνεύονται οι Κλάδοι Ασφάλειας και Τάξης σε μία Γενική Διεύθυνση για ενιαίο συντονισμό. Δημιουργείται Διεύθυνση Κοινωνικής Αστυνόμευσης, για την ενιαία αντιμετώπιση ζητημάτων διαπροσωπικής βίας με έντονη κοινωνική διάσταση και προστασία των ευάλωτων και των θυμάτων. Η Διεύθυνση Πληροφορικής μετεξελίσσεται σε Διεύθυνση Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ παράλληλα δημιουργείται νέα Διεύθυνση Επικοινωνιών και Δικτύων.
  • Ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και της εξωστρέφειας: Η αναδιάρθρωση της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, σύμφωνα με τα πρότυπα της EUROPOL, θα ενισχύσει τη διεθνή παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας και την αστυνομική διπλωματία.
  • Αξιοποίηση ψηφιακών δυνατοτήτων και τεχνολογίας: Ενισχύονται οι τεχνολογικές δυνατότητες της Αστυνομίας, με την ίδρυση Διεύθυνσης Ψηφιακής Διακυβέρνησης και νέας Διεύθυνσης Επικοινωνιών και Δικτύων, που θα βελτιώσουν την επικοινωνία και τη διαχείριση των δικτύων. Εξοπλισμός με προηγμένα τεχνολογικά μέσα για την ανάλυση δεδομένων και τη βελτίωση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας.
  • .Διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού: Εφαρμογή νέων διαδικασιών λογοδοσίας, αξιολόγησης και αξιοποίησης του ανθρωπίνου δυναμικού, προωθώντας μια πολιτική βασισμένη στην απόδοση και την αξιοκρατία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Διεθνές Απελευθερωτικό Μέτωπο καταγγέλει την Γαλλία για άγρια βία εναντίον ιθαγενών

Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από Σάββατο εώς Κυριακή πρωί λόγω εργασιών

Μιχάλης Κατρίνης: Ζήτημα επιβίωσης για τη χώρα το ζωντάνεμα της επαρχίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα