Σταθερά προσηλωμένος παραμένει ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.
Σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, αναφέρθηκε στην «ανάγκη» να συνεχιστεί «η βοήθεια και η παροχή εξοπλισμού και πυρομαχικών» στην Ουκρανία.
Υποστήριξε ότι «η Ουκρανία συνεχίζει να αναχαιτίζει ρωσικούς πυραύλους σε καθημερινή βάση, σώζοντας αμέτρητες ζωές», αξιοποιώντας την αφορμή για να ζητήσει ξανά από τις χώρες μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου «αυξημένη προσφορά και περισσότερη υποστήριξη» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
The #NATO– Ukraine Council met to address developments on the battlefield & Ukraine's priority capability needs. Allies strongly condemn the escalation in Russian air strikes on Ukraine. We must continue to provide Ukraine with the equipment & munitions it needs to defend itself.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) August 28, 2024
Ανέφερε επίσης πως οι χώρες του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν πως εντείνουν τη «στρατιωτική τους βοήθεια» προς την Ουκρανία, με το επιχείρημα πως είναι «αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητα της Ουκρανίας να παραμείνει στη μάχη».
Σε σχετική ΝΑΤΟϊκή ανακοίνωση αναφέρεται πως από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία οι χώρες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έχουν συνεισφέρει «άνευ προηγουμένου στην άμυνα της Ουκρανίας».
Τον Ιούλιο, στη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον αποφασίστηκε και νέα αποστολή «βοήθειας στην Ουκρανία όπως επιπλέον στρατηγικά συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων συστοιχιών Patriot. Συμφώνησαν επίσης να δώσουν 40 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθειας για την «ασφάλεια» το 2025.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο πρεσβευτών και συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, ο υπουργός ‘Αμυνας της οποίας Ρουστέμ Ουμέροφ ενημέρωσε μέσω τηλεδιάσκεψης για τις τελευταίες εξελίξεις.
Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας δημιουργήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2023 και χρησιμεύει σαν «φόρουμ» για κοινές διαβουλεύσεις, λήψη αποφάσεων και δραστηριότητες μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας. Πρέσβεις από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και Ουκρανοί αξιωματούχοι παρίστανται συνήθως στις συνεδριάσεις του συμβουλίου.