Η απόφαση να μην συμπεριληφθούν στην απογραφή του 2026 ερωτήσεις σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, προκαλεί την οργή της LGBTQIA+ κοινότητας της Αυστραλίας και μια προειδοποίηση για ενδεχόμενο μποϊκοτάζ στην καταμέτρηση του πληθυσμού της χώρας.
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι απέρριψε τα σχέδια που προέβλεπαν να τεθούν στους πολίτες, μεταξύ άλλων, ερωτήσεις για την ταυτότητα φύλου, με τους επικριτές της απόφασης να τονίζουν ότι έτσι δεν θα μπορέσει να εξαχθεί μια ακριβής εικόνα του ποιοι είναι οι Αυστραλοί.
Οι σκέψεις για αλλαγή των ερωτηματολογίων προέκυψαν μετά την προηγούμενη ταχυχρομική απογραφή, το 2021, όταν το γεγονός πως δεν περιελάμβανε ερωτήσεις για την αναγνώριση των ατόμων LGBTQIA+ ώθησε την κορυφαία οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων Equality Australia να υποβάλει καταγγελία στην Αυστραλιανή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ABS), λέγοντας ότι η παράλειψη ήταν περίπτωση διάκρισης.
Σε απάντηση, η ABS έκανε μια σπάνια «δήλωση λύπης», λέγοντας ότι θα συνεργαστεί με την κοινότητα LGBTQI+ για να αλλάξει την απογραφή του 2026 για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω βλάβη ή αποκλεισμός.
Το σχέδιο όμως τελικά απορρίφθηκε. Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρίτσαρντ Μαρλς «δεν θέλουμε να ανοίξουμε μια διχαστική συζήτηση σε σχέση με αυτό το θέμα».«Έχουμε δει τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα ζητήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα για τον διχασμό μεταξύ των μελών της κοινότητάς μας και δεν θέλουμε να δούμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει», τόνισε μιλώντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Αλλά αρκετοί εκφράζουν οργή. Ο ανεξάρτητος εκπρόσωπος του Σίδνεϊ, Άλεξ Γκρίνουιτς, τόνισε ότι η μη σωστή καταμέτρηση στην απογραφή θα είναι «μια βαθιά πληγή» για ένα μέρος του πληθυσμού «που για πολλά χρόνια έχει αναγκαστεί να μείνει μέσα στην ντουλάπα». «Εάν επιμείνει στην απόφαση, η κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει ότι οι LGBTQIA+ και οι οικογένειές τους δεν θα συμμετάσχουν στην επόμενη απογραφή», προειδοποίησε.
Από την πλευρά της, η Άννα Μπράουν, διευθύνουσα σύμβουλος της Equality Australia, τόνισε ότι η εκτίμηση πως ερωτήσεις για την ταυτότητα φύλου κατά τη διαδικασία της απογραφής θα αποτελούσαν απειλή για την κοινωνική συνοχή είναι παράλογες.«Αυτό που μας λέει η κυβέρνηση είναι ότι δεν αξίζει να κάνουμε τις δύσκολες συζητήσεις, που ωστόσο είναι απαραίτητες», υπογράμμισε.