ΑΘΗΝΑ
07:45
|
20.09.2024
«Ανεπαρκής, κατώτερη των περιστάσεων» η τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού, σύμφωνα με την τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένα Δούρου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνάντηση διήρκησε μία ώρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διμερής συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, και του Τούρκου ομολόγου του, Χακάν Φιντάν, πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Άτυπης Συνάντησης Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνάντηση διήρκησε μία ώρα και πραγματοποιήθηκε πριν από το άτυπο γεύμα των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Τούρκο υπουργό. Η συνάντηση έλαβε χώρα στα Γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη συζήτηση, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως θα πρέπει να γίνονται σεβαστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ. Επί αυτού απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ της Τουρκίας με την ΕΕ.

Στο σκέλος της συζήτησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, έθεσε όλα τα θέματα που κατά το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν εντάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Συζητήθηκε, επίσης, η επικείμενη συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, όπου θα συζητηθούν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του διαλόγου.

Τέλος, όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αξιοποίησης της ευκαιρίας που θέτει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος που θα ακολουθήσει, θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων και για περιφερειακά και παγκόσμια θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδίως τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Αναμένεται να συζητηθεί και το Κυπριακό. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η ΕΕ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, υπογράμμισε σήμερα προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ότι είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που προσκαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ και ευχαρίστησε όλους όσους επέτρεψαν να ληφθεί αυτή η απόφαση. «Είναι σημαντικό για την Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της ΕΕ με σεβασμό στη θέση των κρατών-μελών μας – της Κύπρου – που έχει δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ, σημειώνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να προσπαθήσουμε να λύσουμε την κατάσταση είναι ο διάλογος.

Γεραπετρίτης: Σημαντικοί οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας για να προλαμβάνονται κρίσεις

«Η Ελλάδα και η Τουρκία, παρά τις θεμελιώδεις διαφορές που υφίστανται μεταξύ τους, συνεργάζονται σε σημαντικά θέματα θετικής ατζέντας και είναι σημαντικό να διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας για να προλαμβάνονται κρίσεις» ανέφερε ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στην παρέμβαση του στο άτυπο γεύμα εργασίας των ομολόγων του της ΕΕ με τον Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία δύναται να είναι αμοιβαία επωφελής, τόσο για την ΕΕ όσο και για την Τουρκία υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Τουρκία θα σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο σε όλη την έκτασή του, καθώς και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Σε σχέση με το Κυπριακό ζήτημα, το οποίο συναρτάται με την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κάλεσε την Τουρκία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Κριτική από την τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένα Δούρου

Στη συνάντηση του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένα Δούρου, ρωτώντας «τι πρόσφερε επί της ουσίας;».

Στην ανακοίνωση της αναφέρει η κυρία Δούρου: «Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γεραπετρίτης “έθεσε όλα τα θέματα που κατά το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν εντάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου”. Μια καταφανώς ανεπαρκής, κατώτερη των περιστάσεων τοποθέτηση έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίου, με τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια, όπως αυτά στην Κάσο, που στοχεύουν στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, παραβιάζοντας προκλητικά το διεθνές δίκαιο».

Συνεχίζοντας την κριτική υποστηρίζει ότι «είναι εμφανές ότι ο κ. Γεραπετρίτης απέφυγε να θέσει ευθέως στον συνομιλητή του την ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο, συνδέοντας τις ευρωτουρκικές σχέσεις με την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στη γείτονα όσο αυτή επιλέγει τον δρόμο των προκλήσεων. Αντ’ αυτού ο κ. υπουργός περιορίστηκε σε ευχολόγιο για την ευρωπροοπτική της Τουρκίας».

Γενικεύοντας υπογραμμίζει: «Αυτό λοιπόν που προσέφερε η σημερινή συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν είναι η επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διαθέτει την απαιτούμενη σαφή, συνεκτική στρατηγική για την προώθηση του απαραίτητου ελληνοτουρκικού διαλόγου με σαφείς κόκκινες γραμμές προς όφελος των συμφερόντων της χώρας και της ειρήνης στην περιοχή.

Κρίσιμο έλλειμμα ενόψει της επικείμενης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνάντησης των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, “όπου θα συζητηθούν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του διαλόγου”. Κρίσιμο έλλειμμα που αποτυπώνει τους κινδύνους της σημερινής στρατηγικής του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου της κυβέρνησης της ΝΔ σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της χώρα μας».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

«Βασιλική» γαμήλια πρόκληση των Γλύξμπουργκ στο Βυζαντινό Μουσείο

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα