ΑΘΗΝΑ
13:24
|
20.09.2024
Η πώληση έρχεται καθώς η Δύση προσπαθεί να απομακρύνει το Βελιγράδι από τον παραδοσιακό σύμμαχο και προμηθευτή όπλων του, τη Μόσχα.
Η συμφωνία σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη πώληση όπλων στη Σερβία, που είναι συχνός αγοραστής ρωσικών όπλων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γαλλία και η Σερβία υπέγραψαν συμφωνία ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση 12 μαχητικών αεροσκαφών Rafale γαλλικής κατασκευής, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να τραβήξουν το Βελιγράδι μακριά από στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Η πώληση ορόσημο, που υπογράφηκε από τον Σέρβο υπουργό Άμυνας Μπράτισλαβ Γκάσιτς και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Dassault Aviation, Έρικ Τράπιε, χθες Πέμπτη, έγινε καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται το Βελιγράδι σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών.

«Είμαστε χαρούμενοι που γίναμε μέρος της ομάδας Rafale. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της Γαλλίας που πήρε αυτή την απόφαση και μας έδωσε τη δυνατότητα να αγοράσουμε τα νέα Rafale», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά την υπογραφή.

Ο Γάλλος ηγέτης, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τη συμφωνία πράξη «στρατηγικού θάρρους» και «πραγματική επίδειξη ευρωπαϊκού πνεύματος». «Η επιλογή των μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Σερβία αποτελεί μια σαφή επιλογή που αντικατοπτρίζει μια μακροπρόθεσμη συμμαχία μεταξύ των χωρών μας, μέσα σε μια ισχυρότερη, πιο κυρίαρχη Ευρώπη. Αυτή η επιλογή είναι μέρος της στρατηγικής μας αυτονομίας και την καθιστά ισχυρότερη», τόνισε.

Η συμφωνία σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη πώληση όπλων στη Σερβία, που είναι συχνός αγοραστής ρωσικών όπλων, από το 2006 και αναλυτές εκτιμούν πως θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του στρατού της χώρας που στηρίζεται, εδώ και πολύ καιρό, στην τεχνολογία και το στρατιωτικό υλικό της Σοβιετικής εποχής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλιμακώνεται η ένταση στον Λίβανο: Δεκάδες θέσεις της Χεζμπολάχ έπληξε το Ισραήλ

Στο Κίεβο ξανά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Κυρώσεις ΗΠΑ για διευκόλυνση πληρωμών Ρωσίας και Β.Κορέας

Η νέα πρόταση Νετανιάχου ευτελίζει τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα