ΑΘΗΝΑ
06:15
|
20.09.2024
«Τα συμφέροντα ασφαλείας της Γερμανίας ξεπερνούν σαφώς το συμφέρον της για την προστασία εγκληματιών και επικίνδυνων ατόμων», είπε εκπρόσωπος της καγκελαρίας.
Η απέλαση πραγματοποιήθηκε με ναυλωμένη πτήση της Qatar Airways
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερμανία απέλασε στο Αφγανιστάν 28 υπηκόους του. Πρόκειται για την πρώτη απέλαση προς τη χώρα από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021.

Η κίνηση ήρθε μετά την επίθεση με μαχαίρι σε υπαίθριο φεστιβάλ στην πόλη Σόλινγκεν την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι οκτώ. Η αστυνομία συνέλαβε έναν 26χρονο Σύριο για το περιστατικό, για το οποίο το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ, πρώην ISIS) φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη, αν και χωρίς να προσκομίσει στοιχεία.

Η ομάδα των 28 Αφγανών, οι οποίοι είναι όλοι καταδικασμένοι για εγκλήματα, απελάθηκαν με ναυλωμένη πτήση της Qatar Airways με προορισμό την Καμπούλ την Παρασκευή, ανέφερε το περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας.

«Ήταν Αφγανοί υπήκοοι, όλοι τους ήταν καταδικασμένοι παραβάτες που δεν είχαν δικαίωμα να παραμείνουν στη Γερμανία και εναντίον των οποίων είχαν εκδοθεί εντολές απέλασης», δήλωσε στο πρακτορείο ο εκπρόσωπος του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, Στέφεν Χεμπεστρέιτ.

Η επιχείρηση απέλασης ήταν αποτέλεσμα δύο μηνών «μυστικών διαπραγματεύσεων» με μεσολάβηση του Κατάρ, καθώς το Βερολίνο δεν έχει διπλωματικούς δεσμούς με την προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν, ανέφερε το δημοσίευμα. Ο Χεμπεστρέιτ επιβεβαίωσε στο Spiegel ότι η Γερμανία «ζήτησε από βασικούς περιφερειακούς εταίρους υποστήριξη προκειμένου να διευκολυνθούν οι απελάσεις», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει τέτοιες απελάσεις. Τα συμφέροντα ασφαλείας της Γερμανίας ξεπερνούν σαφώς το συμφέρον της για την προστασία εγκληματιών και επικίνδυνων ατόμων», είπε ο Χεμπεστρέιτ.

Το Βερολίνο ανέστειλε τις απελάσεις στο Αφγανιστάν το 2021, λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, έχει απαγορεύσει τις απελάσεις στη Συρία, καθώς η χώρα αυτή δεν θεωρείται ασφαλής, λόγω του μακροχρόνιου εμφυλίου της.

Τον Ιούνιο, μετά τη δολοφονία ενός αστυνομικού από έναν Αφγανό στην πόλη Μάνχαϊμ, ο καγκελάριος Σολτς είπε στο κοινοβούλιο της χώρας ότι τάσσεται υπέρ της απέλασης μεταναστών που διαπράττουν βίαια εγκλήματα στις χώρες καταγωγής τους, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν και της Συρίας.

Την κίνηση της απέλασης των 28 Αφγανών καταδίκασε με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ παραμένει ο κορυφαίος προορισμός για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα. Πέρυσι, ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν αίτηση για άσυλο αυξήθηκε κατά 51% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο, περίπου το ένα τρίτο, προερχόταν από τη Συρία. Η Τουρκία ήταν δεύτερη, ακολουθούμενη από το Αφγανιστάν.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα