ΑΘΗΝΑ
21:48
|
19.09.2024
Ο Μακρόν δήλωσε ότι δεν είχε «καμία απολύτως ιδέα» για την επίσκεψη του Ντούροφ στη Γαλλία.
Ντούροφ/Μακρόν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διέψευσε την Πέμπτη τους ισχυρισμούς ότι προσκάλεσε τον Πάβελ Ντούροφ, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, στη Γαλλία. Ο Ντούροφ συνελήφθη κατά την άφιξή του στο Παρίσι και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ενώ ο Μακρόν βρισκόταν στο Βελιγράδι για επίσημες συνομιλίες, διέψευσε τους ισχυρισμούς της γαλλικής εφημερίδας Le Canard Enchaine ότι είχε προσκαλέσει τον Ντούροφ στη Γαλλία. Η εφημερίδα είχε αναφέρει ότι ο Ντούροφ συνελήφθη αμέσως μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο στο πλαίσιο μιας υποτιθέμενης πρόσκλησης στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι δεν είχε «καμία απολύτως ιδέα» για την επίσκεψη του Ντούροφ στη Γαλλία και τόνισε ότι θα ήταν «λάθος» να υπονοηθεί ότι είχε προσκαλέσει τον Ντούροφ για δείπνο στην προεδρική κατοικία.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε την απόφασή του να χορηγήσει στον Ντούροφ τη γαλλική υπηκοότητα το 2021. Ο Μακρόν περιέγραψε την κίνηση αυτή ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την απονομή ιθαγένειας σε σημαίνοντες διεθνείς προσωπικότητες που «μαθαίνουν τη γαλλική γλώσσα» και συμβάλλουν θετικά στη Γαλλία. Υπογράμμισε επίσης παρόμοιες αποφάσεις για τη χορήγηση υπηκοότητας σε προσωπικότητες όπως ο Αμερικανός επιχειρηματίας Έβαν Σπίγκελ, αθλητές και καλλιτέχνες.

Κράτηση και απελευθέρωση του Ντούροφ

Ο Pavel Durov, γαλλορώσος υπήκοος, συνελήφθη το βράδυ της 24ης Αυγούστου κατά την άφιξή του από το Αζερμπαϊτζάν στο αεροδρόμιο Bourget του Παρισιού. Είχε καταχωρηθεί ως καταζητούμενο πρόσωπο στη Γαλλία, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψή του.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Durov κρατήθηκε για προκαταρκτική έρευνα από τη Γαλλική Εθνική Δικαστική Αστυνομία, η οποία είχε εκδώσει ένταλμα έρευνας. Η έρευνα επικεντρώθηκε στις πρακτικές μετριασμού της Telegram, οι οποίες, σύμφωνα με τις αρχές, επέτρεπαν την παραμονή εγκληματικών δραστηριοτήτων στην πλατφόρμα.

Κατηγορίες και νομικές διαδικασίες

Στις 28 Αυγούστου, η Εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ο Ντούροφ, ο οποίος αντιμετώπιζε 12 ξεχωριστές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων παράνομες συναλλαγές, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, απάτη και άρνηση συνεργασίας με τις αρχές, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 5 εκατομμυρίων ευρώ μετά από 96 ώρες κράτησης. Υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο και του απαγορεύεται να εγκαταλείψει τη γαλλική επικράτεια ενόσω αναμένει τη δίκη του.

Η εισαγγελέας Laure Beccuau δήλωσε ότι η κράτηση του Durov ήταν μέρος της έρευνας «Χ», που ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου από αξιωματικούς της υπηρεσίας καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, η οποία οδήγησε στις κατηγορίες εναντίον του.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Επίσπευση των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο Πολάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα