ΑΘΗΝΑ
23:03
|
19.09.2024
Σε μια πανηγυρική τελετή στο Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας έγινε δεκτός ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παρά το ένταλμα του ΔΠΔ.
Στο κόκκινο χαλί αντήλλαξαν χειραψία οι δύο πρόεδροι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια πανηγυρική τελετή στο κέντρο της πρωτεύουσας υποδέχθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Μογγολίας Ουχναγκίν Χουρελσούχ τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, που επισκέπτεται τη χώρα με αφορμή τον εορτασμό της 85ης επετείου των ρωσομογγολικών δυνάμεων επί της Ιαπωνίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφτασε στο Ουλάν Μπατόρ περιφρονώντας το ένταλμα σύλληψής του που έχει εκδοθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε χθες τη Μογγολία να εκτελέσει, τηρώντας της διεθνείς της υποχρεώσεις.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη, τον τελευταίο χρόνο, του Βλαντίμιρ Πούτιν σε κράτος που είναι μέλος του Καταστατικού της Ρώμης του ΔΠΔ, χωρίς όμως τελικά αυτό να έχει καμία συνέπεια, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο δεδομένων των φιλικών σχέσεων Μογγολίας – Ρωσίας.

Έφιπποι στρατιώτες, με τις μπάντες του στρατού να παιανίζουν εμβατήρια και τιμητική φρουρά με παραδοσιακές ενδυμασίες, υποδέχθηκαν τον Ρώσο πρόεδρο, που αντήλλαξε θερμή χειραψία με τον Μογγόλο ομόλογό του .

Ο Ρώσος πρόεδρος συνοδευόταν από αντιπροσωπευτική αντιπροσωπεία, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξέι Όβερτσουκ, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι υπουργοί Αθλητισμού, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom.

Μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων, μιλώντας για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε την αξιοσημείωτη αύξηση του εμπορικού τζίρου με τη Μογγολία. «Η Ρωσία είναι ένας από τους βασικούς διεθνείς οικονομικούς εταίρους της Μογγολίας. Τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους ο εμπορικός τζίρος αυξήθηκε πάνω από 21%», τόνισε προσθέτοντας ότι οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών γίνονται σχεδόν πλήρως σε νομίσματα εναλλακτικά του δολαρίου και του ευρώ.

Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουλάν Μπατόρ «αναπτύσσονται δυναμικά και ενισχύονται, σε πλήρη συμφωνία με τη διακρατική συμφωνία για συνολική στρατηγική εταιρική σχέση που υπογράφηκε πριν από πέντε χρόνια», σημείωσε ο Πούτιν. Επεσήμανε, επίσης, ότι συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων συνεργασίας στον πολιτικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό τομέα, ενώ αντήλλαξε με τον Μογγόλο ομόλογό του και απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου, Power of Siberia 2, ο οποίος θα εκτείνεται από τη Ρωσία στην Κίνα μέσω Μογγολίας, αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε κρατική εξέταση, επεσήμανε, επίσης,  ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στην κατασκευή ενός αγωγού που θα είναι σε θέση να μεταφέρει έως και 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από την περιοχή Γιαμάλ στην Κίνα μέσω Μογγολίας.

«Βλέπουμε καλές προοπτικές συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου. Η τεκμηρίωση σχεδιασμού για τον αγωγό φυσικού αερίου Soyuz Vostok, μήκους σχεδόν χιλίων χιλιομέτρων, που θα συνδέει τη Ρωσία, τη Μογγολία και την Κίνα, έχει ολοκληρωθεί. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη κρατική εξέταση του έργου, και ο αντίκτυπός του στο περιβάλλον αξιολογείται», είπε ο Πούτιν.

«Η Gazprom είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη σε πρακτικά θέματα ανάπτυξης της υποδομής παροχής αερίου της χώρας», διαβεβαίωσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυρώσεις ΗΠΑ για διευκόλυνση πληρωμών Ρωσίας και Β.Κορέας

Η νέα πρόταση Νετανιάχου ευτελίζει τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο

Γιατί τώρα η νέα πρόταση από το Ισραήλ για εκεχειρία και ομήρους;

Ποινική διαδικασία εναντίον του προέδρου της Αργεντινής για «κλοπή» αεροπλάνου ξεκινά η Βενεζουέλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα