ΑΘΗΝΑ
10:48
|
20.09.2024
Τόσο ο πρώην πρωθυπουργός, όσο και υποστηρικτές του, κινδυνεύουν να δικαστούν σε στρατοδικείο παρότι δεν έχουν στρατιωτική ιδιότητα.
Υποστηρικτές του PTI και του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο φυλακισμένος πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν υπέβαλε την Τρίτη αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ για να σταματήσει την πιθανή στρατιωτική του δίκη σε σχέση με τις υποθέσεις της 9ης Μαΐου.

Η ένσταση που κατατέθηκε βάσει του άρθρου 199 του πακιστανικού Συντάγματος έρχεται εν μέσω εικασιών για διεξαγωγή της δίκης του έκπτωτου πρωθυπουργού σε στρατοδικείο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Αζάμ Ναζίρ Ταράρ, είπε ότι εάν χρειαστεί, η κυβέρνηση της περιφέρειας του Παντζάμπ θα αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση του ιδρυτή του κόμματος Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) σε στρατιωτικό δικαστήριο.

«Η δίωξη των υποθέσεων της 9ης Μαΐου διεξάγεται από την κυβέρνηση του Παντζάμπ και η επαρχιακή κυβέρνηση θα αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση σε στρατιωτικό δικαστήριο», έχει αναφέρει η εφημερίδα The News.

Ομοίως, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του ιδρυτή του PTI για μια «ανοικτή δίκη» του πρώην στρατηγού κατασκοπείας Φεΐζ Χαμέεντ τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Άμυνας Καγουάτζα Ασίφ άφησε επίσης να εννοηθεί το ενδεχόμενο δίκης του έκπτωτου πρωθυπουργού σε στρατιωτικό δικαστήριο για τις ταραχές της 9ης Μαΐου.

Στις 9 Μαΐου του 2023, βίαιες διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε όλη τη χώρα μετά τη σύλληψη του Χαν για μια υπόθεση φερόμενης δωροδοκίας. Εν μέσω των διαδηλώσεων, υποστηρικτές του PTI βανδάλισαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αφού έλαβε την έκκληση του Χαν η γραμματεία του Ανώτατου Δικαστηρίου προέβαλε κάποιες δικονομικού χαρακτήρα αντιρρήσεις.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το ανώτατο δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2023, με πλειοψηφία 5 προς 1 ανέστειλε την απόφαση της 23ης Οκτωβρίου 2023, η οποία κήρυξε άκυρες δίκες πολιτών σε στρατοδικεία σε σχέση με τις ταραχές της 9ης Μαΐου.

Ο δικηγόρος του Ιμράν Χαν ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Τίποτα δεν είναι πιο κρίσιμο από το ότι ένας πρώην πρωθυπουργός σύρεται σε στρατοδικείο. Πώς μπορεί ο αρχηγός ενός λαϊκού πολιτικού κόμματος να οδηγηθεί σε στρατοδικείο;»

Ο δικηγόρος του δημοφιλέστατου πολιτικού πρόσθεσε ότι ένας πολίτης δεν μπορεί να δικαστεί σε στρατιωτικό δικαστήριο βάσει μιας απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιερρακάκης: Επιμονή στη «λύση» συγχωνεύσεις τμημάτων-Ικανοποίηση… για τις αποβολές λόγω κινητών

Βόλος: Αναβλήθηκε η δίκη των αστυνομικών για τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου (upd)

Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ-Κληρώνει 14,5 εκ ευρώ την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούν τους χρήστες, επιβεβαιώνει η εποπτική αρχή των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα