ΑΘΗΝΑ
22:35
|
19.09.2024
Ο Μασκ (που διατηρεί στενές σχέσεις με τους εκάστοτε Προέδρους των ΗΠΑ) εξηγεί γιατί δεν διευκόλυνε το Κίεβο σε επιχείρηση κατά της Ρωσίας.
Ίλον Μασκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την κατοχή της Χερσονήσου της Κριμαίας επικαλέστηκε σήμερα ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της εταιρίας παροχής δορυφορικών υπηρεσιών Ιντερνετ Starlink, Ίλον Μασκ, για να εξηγήσει γιατί έκλεισε το σύστημα πάνω από την επίμαχη περιοχή όταν οι Ουκρανοί θέλησαν τον Σεπτέμβριο του 2022 να κάνουν κυβερνοεπίθεση (μεταξύ άλλων) στη Ρωσία.

Ο Μασκ δεν ισχυρίζεται μόνο πως θα παραβίαζε τις κυρώσεις Starlink για τις οποίες ζήτησε αλλά δεν πήρε εξαίρεση…Ισχυρίζεται πως η εταιρία του είναι εμπορική και μολονότι παρέχει τις υπηρεσίες της και στον αμερικανικό στρατό δεν είναι αμιγώς στρατιωτική ώστε να εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ανέφερε μεταξύ άλλων σε σχετική ανάρτησή του στην (δικής του ιδιοκτησίας) πλατφόρμα Κοινωνικής Δικτύωσης Χ:

«Λάβαμε ένα απροσδόκητο αίτημα στη μέση της νύχτας για την ενεργοποίηση του Starlink στην Κριμαία μέσα σε λίγες ώρες από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, αλλά δεν λάβαμε κανένα αίτημα ή άδεια για παράκαμψη κυρώσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Αν κάναμε αυτό που ζήτησε η Ουκρανία, θα ήταν κακούργημα παραβίαση της νομοθεσίας των ΗΠΑ.

Καθιστούμε επίσης σαφές στους όρους χρήσης μας ότι το Starlink είναι ένα εμπορικό σύστημα και όχι ένα στρατιωτικό σύστημα. Η χρήση του Starlink για επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών επικοινωνιών, είναι μια χαρά, όπως ο στρατός χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο γενικά, αλλά εάν εμπλακούμε εσκεμμένα σε σαφείς πολεμικές πράξεις, τότε μετατρέπουμε το Starlink στρατιωτικό σύστημα και άλλες χώρες έχουν κάθε δικαίωμα να πυροβολούν κάτω από τους δορυφόρους μας».

Αμερικανικός Στρατός και Ίλον Μασκ…χέρι χέρι

Το άρθρο του Wired ωστόσο κάνει εκτενή αναφορά στην στενή συνεργασία εταιριών του Ίλον Μασκ με τον στρατό των ΗΠΑ (μεταξύ άλλων…) αναφέροντας πως τον Οκτώβριο του 2023 το Αμερικανικό Διαστημικό Σώμα Στρατού των ΗΠΑ (US Space Force) υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 70 εκατ. δολαρίων για να του παρέχει υπηρεσίες η εταιρία διαστημικών αποστολών SpaceX.

Στο ίδιο άρθρο τονίζεται πως ο αμερικανικός στρατός «παραμένει σήμερα εξαρτημένος από την Starlink αλλά η υπηρεσία αφορά την πρόσβαση σε ομάδες νέων εμπορικών δορυφόρων ώστε να εξασφαλιστούν «προηγμένη διοίκηση και λειτουργίες ελέγχου» ενώ η SpaceX φτιάχνει ενεργά ένα «δίκτυο εκατοντάδων ειδικευμένων κατασκοπευτικών δορυφόρων Starshield για τις ανάγκες της ειδικής κατασκοπευτικής υπηρεσίας που αποκαλείται «National Reconnaissance Office» (Εθνικό Γραφείο Αναγνώρισης).

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Wall Street Journal» με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου 2024 και τίτλο «For Elon Musk Lately, It’s All About Russia, Russia, Russia» αλλά και περσινό σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Associated Press στο οποίο Αμερικανοί στρατιωτικοί φέρεται να εκφράζουν «ανησυχία» για το γεγονός πως ένας «ιδιώτης πολίτης με αμφιλεγόμενη αντίληψη περί γεωπολιτικής θα μπορούσε δραστικά να επηρεάσει αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη διάρκεια μίας μελλοντικής σύρραξης απλά πατώντας ένα κουμπί και τερματίζοντας την υπηρεσία πρόσβασης στις δορυφορικές επικοινωνίες του Starlink».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα