ΑΘΗΝΑ
11:51
|
20.09.2024
Ο Έλληνας διπλωμάτης Μιχάλης Ρόκας ανέλαβε επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ε.Ε. στην Βόρεια Μακεδονία.
Βόρεια Μακεδονία, Ε.Ε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθήκοντα νέου επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βόρεια Μακεδονία ανακοίνωσε σήμερα ο Έλληνας διπλωμάτης Μιχάλης Ρόκας.

O Ρόκας διορίστηκε με απόφαση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ.

Πριν από τον διορισμό του στη Βόρεια Μακεδονία, υπηρέτησε ως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Μαλαισία από τον Δεκέμβριο του 2020.

Διαθέτει 30 χρόνια εμπειρίας στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων, έχοντας αναλάβει σημαντικές θέσεις, όπως επιτετραμμένος της ΕΕ και επικεφαλής της Αντιπροσωπείας στη Νέα Ζηλανδία, καθώς και Προϊστάμενος του Τμήματος Υποστήριξης των Αντιπροσωπειών στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Ο Ρόκας επέδωσε σήμερα τα διαπιστευτήρια του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Η Σιλιάνοφσκα, κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων, ανέφερε πως η φιλοδοξία της χώρας της για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αποτελεί «σημαντικό παράγοντα συνοχής» για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια λάβαμε γενναίες και πολύ δύσκολες αποφάσεις προς το συμφέρον του μέλλοντος των πολιτών μας και της χώρας. Έχουμε κάνει πολλά για να πλησιάσουμε τα απαραίτητα ευρωπαϊκά πρότυπα, να υιοθετήσουμε σημαντικό μέρος του κοινοτικού κεκτημένου και να δημιουργήσουμε αποτελεσματικές διοικητικές και δικαστικές δομές. Ταυτόχρονα, παραμείναμε αποδεδειγμένα έμπιστος εταίρος της ΕΕ, τόσο σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων όσο και μέσω της συμβολής μας στην αντιμετώπιση των πολλών κοινών προκλήσεων» ανέφερε ακόμη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Σιλιάνοφσκα τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο σημαντικότερος οικονομικός και εμπορικός εταίρος της χώρας της.

Ο Μιχάλης Ρόκας, κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του ανάγνωσε την ακόλουθη δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:

«Η διεύρυνση είναι επένδυση στη συλλογική μας δύναμη και ασφάλεια. Θέλουμε μια ισχυρή, ανταγωνιστική και ασφαλή Ευρώπη, που περιλαμβάνει τα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και την Ουκρανία και τη Μολδαβία στην Ευρωπαϊκή μας Ένωση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σερίφης πυροβόλησε θανάσιμα δικαστή στο Κεντάκι

Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Αττική δεν είναι θωρακισμένη» ενόψει του χειμώνα

Κλιμακώνεται η ένταση στον Λίβανο: Δεκάδες θέσεις της Χεζμπολάχ έπληξε το Ισραήλ

Πιερρακάκης: Επιμονή στη «λύση» συγχωνεύσεις τμημάτων-Ικανοποίηση… για τις αποβολές λόγω κινητών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα