Οι αμερικανικές μετοχές υπέστησαν τη χειρότερη εβδομάδα τους των τελευταίων, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία και τα επιφυλακτικά σχόλια των κεντρικών τραπεζιτών υποδαύλισαν τις ανησυχίες των επενδυτών για πιθανή οικονομική επιβράδυνση.
Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 της Wall Street υποχώρησε κατά 1,7% την Παρασκευή, με αποτέλεσμα οι απώλειες της εβδομάδας να φτάσουν το 4,2% – η χειρότερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο του 2023.
Οι μεγάλες τεχνολογικές μετοχές επλήγησαν ιδιαίτερα άσχημα, και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite είχε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2022, σημειώνοντας πτώση 5,8%, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης 2,6% την Παρασκευή.
Οι τελευταίες μειώσεις ακολούθησαν τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για τη μισθοδοσία το πρωί της Παρασκευής. Οι εργοδότες των ΗΠΑ πρόσθεσαν 142.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, κάτω από τη συναίνεση των προβλέψεων των αναλυτών για 160.000, αν και ήταν πάνω από τις αναθεωρημένες προς τα κάτω 89.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,2%.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προσέθεσαν το επιφυλακτικό κλίμα με σχόλια που άφησαν ανοιχτή την πόρτα για μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα. Ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ και ο Τζον Γουίλιαμς, πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, ενέκριναν μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων φέτος, δεδομένης της πτώσης του πληθωρισμού και της εξασθένησης της αγοράς εργασίας.
Η απόδοση του ευαίσθητου στα επιτόκια διετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε κατά 0,09 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,66%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς μειώθηκε κατά 0,01 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,72%. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές.
Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι των άλλων νομισμάτων, γύρισε υψηλότερα, σημειώνοντας άνοδο 0,1%, αφού αρχικά είχε υποχωρήσει μετά τα στοιχεία. Το γεν έφθασε τα 142,4 γεν, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο.
Οι προθεσμιακές αγορές έδειξαν την Παρασκευή ότι οι έμποροι είχαν μειώσει τα στοιχήματά τους σχετικά με την πιθανότητα μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης μετά την έκθεση για τις μισθοδοσίες, αλλά οι προσδοκίες παρουσίαζαν μεγάλες διακυμάνσεις. Οι αγορές swaps τιμολογούσαν κοντά στις τεσσεράμισι περικοπές των τετάρτων μονάδων μέχρι το τέλος του έτους, ελαφρώς περισσότερες από ό,τι πριν από τα στοιχεία.
Ο πρόεδρος της Fed Τζέι Πάουελ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι επικεντρώθηκε στους κινδύνους μιας ασθενέστερης αγοράς εργασίας. Προειδοποίησε ότι ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων εξαρτώνται από τα οικονομικά δεδομένα.
Οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη ήταν επίσης ευμετάβλητες μετά την έκθεση για την απασχόληση. Ο Stoxx Europe 600 έκλεισε 1,1% χαμηλότερα, όπως και ο Cac 40 στο Παρίσι. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,7% και ο Dax στη Γερμανία έκλεισε με πτώση 1,5%.
Ο ιαπωνικός Topix έκλεισε 0,9% χαμηλότερα την Παρασκευή, ενώ ο νοτιοκορεατικός Kospi σημείωσε πτώση 1,2% και ο κινεζικός δείκτης CSI 300 υποχώρησε 0,8%.
«Η διάθεση ανάληψης κινδύνου είναι μάλλον συγκεντρωμένη στα αμερικανικά δεδομένα . . δεδομένης της χαλάρωσης της κινεζικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Trinh Nguyen, ανώτερος οικονομολόγος για τις αναδυόμενες χώρες της Ασίας στη Natixis στο Χονγκ Κονγκ.
«Οι αγορές θα χρειαστούν διαβεβαίωση για μια όχι πολύ αργή αμερικανική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα αρκετά αδύναμη ώστε η Fed να μην φοβάται [μια] αναζωπύρωση του πληθωρισμού».
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο εγκατέλειψαν τα πρώιμα κέρδη τους και έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους, ακόμη και αφού τα μέλη της ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν αργά την Πέμπτη να καθυστερήσουν τις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής για τουλάχιστον δύο μήνες. Το Brent, ο διεθνής δείκτης αναφοράς, έχασε 2,5% στα 70,90 δολάρια, ενώ το West Texas Intermediate, το αντίστοιχο αμερικανικό, υποχώρησε 2,6%, στα 67,37 δολάρια.