ΑΘΗΝΑ
01:24
|
22.11.2024
Οι υπ.Εξ. ΗΠΑ και Βρετανίας επισκέπτονται την Ουκρανία, όπου αναμένεται να συζητήσουν σχετικά με μια πιθανή χαλάρωση των κανόνων που διέπουν τη χρήση δυτικών όπλων.
Οι Μπλίνκεν και Λάμι πήραν μαζί το τρένο για ένα ταξίδι εννέα ωρών από την Πολωνία στο Κίεβο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κορυφαίοι διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας ξεκίνησαν μια επίσκεψη στην Ουκρανία, όπου αναμένεται να συζητήσουν σχετικά και με μια ενδεχόμενη περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων που διέπουν τη χρήση δυτικών όπλων ενάντια στη Ρωσία.

Ταξιδεύοντας από κοινού, πράγμα που δε συνηθίζεται, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και ο Βρετανός ομόλογός του, Ντέιβιντ Λάμι, πήραν μαζί το τρένο για ένα ταξίδι εννέα ωρών από την Πολωνία στο Κίεβο. Η δύο μηνών κυβέρνηση των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποσχεθεί να διατηρήσει τον ρόλο της Βρετανίας ως βασικού υποστηρικτή της Ουκρανίας.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εντείνει τις εκκλήσεις του προς τη Δύση για παροχή ισχυρότερων όπλων και για περισσότερο ανεμπόδιστη χρήση τους.

Ερωτηθείς στην Ουάσιγκτον για το αν θα επέτρεπε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε: «Το επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή».

Ο Μπάιντεν, ενώ υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία, έχει προηγουμένως ξεκαθαρίσει ότι θέλει να αποφύγει την άμεση σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Μιλώντας την Τρίτη στο Λονδίνο στο πλευρό του Λάμι, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να παράσχουν στην Ουκρανία «ό,τι χρειάζεται, όταν το χρειάζεται για να είναι πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας».

Ωστόσο, ο Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί το πέμπτο ταξίδι του στο Κίεβο από τον Φεβρουάριο του 2022, είπε ότι είναι επίσης σημαντικό να εξεταστεί εάν οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να διατηρήσουν και να χειριστούν συγκεκριμένο οπλισμό.

Επισημαίνεται ότι η συντριβή ενός από τα μαχητικά F-16 που χορηγήθηκαν στην Ουκρανία έχει θορυβήσει κύκλους του Πενταγώνου.

Πιεζόμενος αργότερα σε συνέντευξή του στο Sky News σχετικά με το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δώσουν το πράσινο για χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας, ο Μπλίνκεν είπε: «Δεν αποκλείουμε ποτέ, αλλά όταν κυβερνάμε, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να προωθήσει αυτό που προσπαθούν να πετύχουν οι Ουκρανοί».

Θετικά νέα έφτασαν στο Κίεβο αργά την Τρίτη, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να εκταμιεύσει 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χώρα, η οποία υφίσταται ρωσικές επιθέσεις στις υποδομές της καθώς μπαίνει ο χειμώνας.

Ωστόσο, στο στρατιωτικό μέτωπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αρχίσει να εκτοξεύει πυραύλους μικρού βεληνεκούς ιρανικής κατασκευής προς την Ουκρανία εντός των επόμενων εβδομάδων.

Επισημαίνεται πως σήμερα η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως προτίθεται να απαντήσει με ανάλογο τρόπο στις τελευταίες κυρώσεις που της επέβαλλαν Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες υποστήριξε ότι βασίζονται σε ψευδείς ισχυρισμούς για πωλήσεις όπλων στη Ρωσία.

Πλέον, αναφέρονται φόβο ότι η Μόσχα θα είναι περισσότερο ελεύθερη να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της εναντίον σχετικά αλώβητων περιοχών στη δυτική Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες νωρίτερα φέτος επέτρεψαν στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα για να χτυπήσει τις ρωσικές δυνάμεις όταν βρίσκονται σε άμεση σύγκρουση πέρα ​​από τα σύνορα.

Όμως η Ουκρανία τον περασμένο μήνα ξεκίνησε μια αιφνιδιαστική επίθεση απευθείας στο διεθνώς αναγνωρισμένο ρωσικό έδαφος του Κουρσκ, ελπίζοντας σε μια αποκατάσταση του ηθικού της και στην εκτροπή των ρωσικών δυνάμεων προς τα εκεί, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν ορμητικά στο μέτωπο του Ντονμπάς.

Δημοσιεύματα βρετανικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν, ο οποίος θα συναντήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, την Παρασκευή, πρόκειται να συζητήσει μαζί του το ζήτημα της χρήσης όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς από τους Ουκρανούς.

Ένα βασικό αίτημα της Ουκρανίας είναι να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στη χρήση των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων ATACMS, τα οποία μπορούν να πλήξουν στόχους έως και 300 χιλιόμετρα μακριά.

Σε κοινή επιστολή προς τον Μπάιντεν, ηγετικά μέλη του Κογκρέσου από το αντίπαλο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ζήτησαν από τον Αμερικανό πρόεδρο να ενεργήσει αμέσως για το ATACMS.

«Εφόσον διεξάγει τον βάναυσο, πλήρους κλίμακας επιθετικό της πόλεμο, η Ρωσία δεν πρέπει να έχει ένα καταφύγιο από το οποίο να μπορεί να εκτελεί τα εγκλήματα πολέμου της κατά της Ουκρανίας ατιμώρητα», ανέφερε η επιστολή.

Οι Ρεπουμπλικανοί, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι βαθιά διχασμένοι γύρω από την Ουκρανία, ενώ υπάρχει και η εκτίμηση πως μια νίκη τον Νοέμβριο του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, επί της πολιτικής διαδόχου του Μπάιντεν, Κάμαλα Χάρις, θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά την πολιτική των ΗΠΑ.

Αναφέρεται δε πως άνθρωποι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι αν εκείνος κερδίσει, θα χρησιμοποιήσει το ζήτημα της παροχής βοήθειας για να αναγκάσει το Κίεβο σε εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμο.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βραζιλία: Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Λούλα στον προκάτοχό του Ζαΐρ Μπολσονάρου

Σε αποχώρηση αναγκάστηκε ο Ματ Γκάετς-Δεν θα γίνει υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Παγκόσμια διάσταση στον πόλεμο της Ουκρανίας βλέπει ο Πούτιν-Παρουσίασε το υπερόπλο Oreshnik (video)

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό στην πλατεία Συντάγματος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα