ΑΘΗΝΑ
20:45
|
20.09.2024
Το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Μητσοτάκη με τον Αυστριακό Καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ.
Από τη συνέντευξη Τύπου των ηγετών Ελλάδας-Αυστρίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με αναφορές στην ανάγκη για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και αποτροπή κλιμάκωσης της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο ολοκληρώθηκε σήμερα λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα στη Βιέννη η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αυστριακού Καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Μητσοτάκη στη Βιέννη μετά τις ευρωεκλογές και τις διεργασίες συγκρότησης της νέας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μερικές βδομάδες πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό Καγκελάριο τόνισε πως θα πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ερωτηθείς για την πρόσφατη έκθεση του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. ανέφερε πως πρόκειται για ένα «τολμηρό κείμενο που θέτει ηγέτες και λαούς της Ε.Ε. προ των ευθυνών τους. Εκτίμησε πως περιέχει χρήσιμες επισημάνσεις και προειδοποιήσεις για όλους.

Συζήτησαν επίσης το μεταναστευτικό με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος μόνο και μόνον γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο των μεταναστευτικών ροών.

Είπε ότι η υποστήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα για τη διαχείριση των ανθρώπων που τελικά φτάνουν στη χώρα μας, θα πρέπει να συνεχιστεί και πως οι σχετικοί πόροι αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο ότι επαρκούν ή αν θα επαρκούν στο μέλλον.

«Δεν μπορεί κανείς να έχει απαίτηση από την Ελλάδα που βγήκε από πρωτοφανή οικονομική κρίση, να έχει πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι για τους Έλληνες πολίτες», συμπλήρωσε.

Άλλο ένα θέμα που τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν τα Δυτικά Βαλκάνια όπου αμφότεροι συμφώνησαν πως επιθυμούν την ένταξη των χωρών αυτών στην Ε.Ε.

Ωστόσο, ο Μητσοτάκης διεμήνυσε προς κράτη της περιοχής που ζητούν να ενταχθούν στην Ε.Ε. πως «κάθε φάντασμα του εθνικισμού που ξυπνά στα Δυτικά Βαλκάνια τελικά καταλήγει να απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση». Τόνισε επίσης πως δεν νοούνται «εκπτώσεις από το κράτος δικαίου και της τήρησης των δεδομένων συμφωνιών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών: Κατά των συγχωνεύσεων τμημάτων

Αναστάτωση σε πτήση της Scandinavian Airlines: Ποντίκι πετάχτηκε μέσα από γεύμα επιβάτη

Πρόεδρος ψητοπωλών Αττικής: Το τυλιχτό σουβλάκι θα αγγίξει τα 5 ευρώ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα