ΑΘΗΝΑ
23:30
|
19.09.2024
Η Βρετανία έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για τη χρήση πυραύλων «Storm Shadow» από την Ουκρανία, ανέφερε ο Guardian.
Φωτογραφία από την επίσκεψη Μπλίνκεν και Λάμι που ανήρτησε στα ΜΚΔ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο μπορεί να έχουν ήδη αποφασίσει να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία και τώρα ετοιμάζουν την κοινή γνώμη μέσω των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε ο Ρώσος γερουσιαστής Αλεκσέι Πούσκοφ.

Η Βρετανία έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για τη χρήση πυραύλων «Storm Shadow», ανέφερε ο Guardian την Τετάρτη, επικαλούμενος ανώνυμες κυβερνητικές πηγές. Το Λονδίνο, ωστόσο, δεν αναμένεται να ανακοινώσει δημόσια την κίνηση, ισχυρίστηκαν οι πηγές.

Η κοινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και του Βρετανού ομόλογού του, Ντέιβιντ Λάμι, στο Κίεβο για να συναντήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε θετική απόφαση σχετικά με τους Storm Shadow, πρόσθεσαν οι πηγές.

Αλλά θα θεωρηθεί άσκοπα προκλητικό να γίνει μια δημόσια ανακοίνωση από το Κίεβο για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Είναι επίσης πιθανό να εξακολουθήσουν να υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τη χρήση των πυραύλων από την Ουκρανία, οι οποίοι έχουν βεληνεκές τουλάχιστον 300 χιλιομέτρων, για την αποφυγή απερίσκεπτων ή περιττών επιθέσεων, αναφέρει ο Guardian.

Μιλώντας στο Κίεβο, ο Λάμι είπε ότι δεν θα αποκαλύψει λεπτομέρειες κατ’ ιδίαν συζητήσεων που θα μπορούσαν να δώσουν πλεονέκτημα στον [Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ] Πούτιν. Κατήγγειλε την «μοχθηρή» εισβολή του Ρώσου ηγέτη στην Ουκρανία και τον κατηγόρησε προσωπικά για «αλαζονεία και απληστία».

«Αυτός είναι ο ιμπεριαλισμός. Αυτό είναι φασισμός», είπε.

«Η απόφαση να χτυπηθεί ρωσικό έδαφος είναι ξεκάθαρα προετοιμασμένη», έγραψε ο Πούσκοφ στο κανάλι του στο Telegram την Τετάρτη. «Υπάρχουν πάρα πολλές συζητήσεις και υποδείξεις για αυτό για να αντιστραφεί. Ακόμα κι αν [η απόφαση] δεν έχει παρθεί ακόμα, φαίνεται πως θα είναι θέμα ημερών. Η διαρροή μέσω του The Guardian δεν είναι τυχαία. Η κοινή γνώμη προετοιμάζεται».

Από τον Μάιο, το Κίεβο ζητά επίμονα να αρθούν οι περιορισμοί στη χρήση δυτικών όπλων. «Είναι σημαντικό ότι τα ουκρανικά επιχειρήματα ακούγονται. Αυτό περιλαμβάνει και τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς», έγραψε μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι στο X για την επίσκεψη των δύο υπουργών.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, «πραγματοποίησε τον πιο ισχυρό υπαινιγμό» σχετικά με το να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS κατά της Ρωσίας κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο την Τετάρτη. Η απόφαση «γίνεται αντιληπτό ότι έχει ήδη ληφθεί κατ’ ιδίαν», υποστήριξε το βρετανικό πρακτορείο.

Ο Μπλίνκεν «υπέδειξε» μια τέτοια πιθανή μετατόπιση της στάσης της Ουάσιγκτον την Τρίτη, σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενος ως αιτία την φερόμενη παράδοση πυραύλων από το Ιράν στη Μόσχα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος ταξίδεψε με τρένο από κοινού με τον Μπλίνκεν στο Κίεβο, είπε ότι η παράδοση των ιρανικών πυραύλων αποτελεί μια «σημαντική και επικίνδυνη κλιμάκωση» που επέδρασε στο σκεπτικό Λονδίνου και Ουάσιγκτον.

«Αυτός που κλιμακώνει εν προκειμένω είναι ο Πούτιν. Ο Πούτιν έχει κλιμακώσει με την παραλαβή πυραύλων από το Ιράν. Βλέπουμε έναν νέο άξονα της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο Λάμι, σύμφωνα με τον Guardian.

Το Ιράν αρνήθηκε ότι έστειλε πυραύλους στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «ψυχολογικό πόλεμο» και μάλιστα από χώρες που εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στον οπλισμό της Ουκρανίας.

Μια ανοιχτή επιστολή από 27 Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές που εστάλη στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη δεν αναφέρθηκε καθόλου σε ιρανικούς πυραύλους. Αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι η εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας «άλλαξε την ίδια τη φύση του πολέμου» και ότι αφού «η Ουκρανία δεν πτοείται από την τυραννία του Πούτιν και για την υπεράσπιση της ελευθερίας, δεν πρέπει να το κάνουμε ούτε εμείς».

Οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να δοκιμάζουν τα όρια της ανοχής μας για εχθρικά βήματα» και «ανοίγουν το δρόμο για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ.

«Είναι αδύνατο να διαπραγματευτείς με τρομοκράτες. Πρέπει να καταστραφούν», πρόσθεσε ο Αντόνοφ. «Όπως στα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, ο φασισμός πρέπει να εξαλειφθεί. Και οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης πρέπει να επιτευχθούν πλήρως. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα γίνει έτσι».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα